Studentice se češće opijaju?

Studentice se češće opijaju?

Studentice se češće opijaju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ne iznenađuje činjenica da su studenti skloni prekomjernom konzumiranju alkohola, ali ovo istraživanje pokazuju da se studentice opijaju češće i više, u odnosu na studente.

Ovu razliku čini još većom činjenica da žene općenito mogu unositi manje alkohola, odnosno gornja granica konzumiranja alkohola je kod žena značajno niža, u odnosu na muškarce: 7 pića za žene i 14 za muškarce.

Žene ne razgrađuju alkohol kao i muškarci, a prethodna istraživanja su pokazala da prekomjeran unos alkohola može povećati rizik od nastanka raka dojke i bolesti jetre kod žena.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research, pokazuju da čak veliki broj studentica prekomjerno unosi alkohol. Također, muškarci starenjem sve manje konzumiraju alkohol, dok se kod žena to nije primijetilo.

Najveći problem je taj da se studentice prekomjernim unosom alkohola izlažu dugoročnim zdravstvenim problemima, naročito ako nisu upoznate s dnevnom gornjom granicom unosa alkohola.

U istraživanju je sudjelovalo 992 studenata: 575 žena i 417 muškaraca. Oni su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o učestalošću konzumiranja alkohola.

Čak 2/3 muškaraca i žena su prekoračile godišnju gornju granicu unosa alkohola, a 51% žena svaki tjedan prekomjerno unosi alkohol, u odnosu na 45% muškaraca.

Za žene je važno da znaju kako ne mogu alkohol konzumirati u jednakim količinama kao i muškarci, a gornju granicu je lako prekoračiti. Također trebaju znati da se svima može dogoditi koji dan pijanstva, ali da alkohol ne bi trebalo postati životni stil.

Znanstvenici ističu da žene ne konzumiraju alkohol u prekomjernim količinama iz cilja da popiju jednako kao i muškarci, već nisu upoznate s granicama.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti