Antioksidansi mogu poboljšati šanse začeća kod muške smanjene plodnosti

Antioksidansi mogu poboljšati šanse začeća kod muške smanjene plodnosti

Antioksidansi mogu poboljšati šanse začeća kod muške smanjene plodnosti
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Antioksidativni dodaci mogu biti korisni kod parova koji imaju poteškoća s prirodnim začećem.

Istraživanje pruža dokaze sugerirajući kako partnerice čiji muškarci uzimaju antioksidanse imaju veću vjerojatnost da će zatrudnjeti.

Muška smanjena plodnost utječe na jednog od dvadeset muškaraca. Kemijske tvari koje zovemo reaktivne vrste kisika uzrokuju oštećenja na stanicama, a osobito na spermijima, što može dovesti do smanjenog broja spermija i do ometanja njihove sposobnosti da oplode jajnu stanicu. Antioksidansi uključuju prirodne i sintetske kemijske tvari, uključujući određene vitamine i minerale, koji pomažu smanjiti štetu uzrokovanu reaktivnom vrstom kisika.

Istraživanje se usmjerilo na 34 manja istraživanja koja uključuju 2.876 parova koji su prošli tretmane potpomognute oplodnje, kao što je in vitro oplodnja ili injekcije spermija. Većina muškaraca iz ovih istraživanja je imala nizak broj spermija ili nisku pokretljivost spermija. Pokusima je istražena uporaba mnogo različitih tipova oralnih antioksidanata, uključujući vitamin E, L-karnitin, cink i magnezij.

U usporedbi s kontrolnim parovima, parovi su imali veću vjerojatnost da će zatrudnjeti ili dobiti dijete ako je muškarac uzimao antioksidanse. Međutim, ovi rezultati temelje se na samo 964 para za trudnoću i 214 parova koji su dobili dijete. Ostala istraživanja su ispitivala utjecaj antioksidansa na pokretljivost spermija i njihovu koncentraciju te su pokazali uglavnom pozitivne učinke, iako su veličine grupa bile male.

„Kada pokušavate začeti kao dijelom programa potpomognute oplodnje, možda je poželjno potaknuti partnera da uzima dodatke antioksidansa radi poboljšanja šansi za trudnoću," zaključuje voditeljica istraživanja Marian Showell sa Sveučilišta u Aucklandu na Novom Zelandu, a prenosi Medical News Today.

„Međutim napominjemo kako su ovi zaključci trenutno temeljeni na ograničenim dokazima."

Nije bilo dovoljno podataka za uspoređivanje učinaka različitih antioksidanata za donošenje bilo kakvih zaključaka o relativnoj učinkovitosti dodataka.

„Trebamo više usporedbi kako bi uvidjeli da li neki antioksidans obavlja bolje ovakvu funkciju od drugih," dodaje Showell.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti