Da li su vaša djeca vikendom duže budna?

Da li su vaša djeca vikendom duže budna?

Da li su vaša djeca vikendom duže budna?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca koja ranije idu u krevet vikendom u biti dobivaju priliku nadoknaditi spavanje za kojim žude tijekom cijelog tjedna, a ista ta djeca imaju i tendenciju biti mršavija.

Znanstvenici su pratili 308 djece u dobi od četiri do deset godina, tako što su svakom mjerili indeks tjelesne mase ( Isprobaj BMI kalkulator) te obrasce spavanja koristeći se senzorima pokreta na zglobu.

Djeca su prosječno spavala osam sati po noći tijekom tjedna, što je manje nego što je preporučeno, bez značajne razlike između deblje i mršavije djece.

Međutim, vikendom su pretila djeca imala kraće i nepravilnije uzorke spavanja, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta u Chicagu, a prenosi Telegraph.

Oni s lošijim uzorcima spavanja tijekom vikenda imali su lošije zdravlje u smislu veće razine inzulina, što može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 tijekom duljeg razdoblja, veće razine „lošeg" (LDL) kolesterola te veće razine C-reaktivnog proteina, koji je povezan s bolestima srca u kasnijem životu.

Autori su otkrili kako „pretila djeca imaju manju vjerojatnost da će uspjeti dodatno spavati vikendom, a kombinacija kraćeg spavanja i više varijabli uzoraka spavanja bila je povezana s metabolički nepovoljnim ishodima."

Za nedostatak sna se vjeruje kako vodi do povećane produkcije grelina, hormona proizvedenog u želucu te do smanjenog oslobađanja hormona leptina kojeg pronalazimo u masnim stanicama.

Rezultati su pokazali kako previše grelina i premalo leptina povećava apetit.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti