Spriječite bolesti desni kako bi imali zdrava pluća

Spriječite bolesti desni kako bi imali zdrava pluća

Spriječite bolesti desni kako bi imali zdrava pluća
  • Objavljeno: Subota, 22.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje ukazuje kako održavanje parodontnog zdravlja može doprinijeti zdravom dišnom sustavu.

Znanstvenici prilažu dokaze kako parodontne bolesti mogu povećati rizik za razvoj respiratornih infekcija, kao što je kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i pneumonija. Ove infekcije, koje nastaju kada se bakterije iz gornjeg dijela grla udahnu u donje dišne putove, mogu jako oslabiti organizam i jedan su od vodećih uzroka smrti.

U istraživanju je sudjelovalo 200 sudionika u dobi između 20. i 60. godina, s najmanje 20 prirodnih zuba. Polovica ispitanika su bili hospitalizirani bolesnici s respiratornim bolestima kao što je pneumonija, KOPB, ili akutni bronhitis, a druga polovica kontrolnih ispitanika su bili zdravi i bez povijesti bolesti dišnog sustava. Svaki sudionik prošao je sveobuhvatnu procjenu zuba radi uvida u parodontno zdravlje pojedinca.

Istraživanje je pokazalo kako bolesnici s respiratornim bolestima imaju lošije parodontno zdravlje u odnosu na kontrolnu skupinu, što ukazuje na povezanost između bolesti dišnog sustava i parodontnih bolesti, prenosi Top News.

Istraživači sumnjaju kako prisutnost oralnih patogena povezanih s parodontnim bolestima, može povećati  rizik kod pacijenta za razvoj ili pogoršanje bolesti dišnoga sustava.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti