Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako marihuana utječe na spermije?

Kako marihuana utječe na spermije?

Kako marihuana utječe na spermije?
  • Objavljeno: Subota, 07.06.2014.
  • Broj pregleda: 3.507
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije pokazuje da marihuana može negativno utjecati na veličinu i oblik spermija, naročito kod mladih muškaraca.

"Rezultati našeg istraživanja upućuju da korisnici marihuane trebaju prestati s tom navikom ako planiraju osnovati obitelj", izjavio je jedan od voditelja istraživanja dr. Allan Pacey.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction, ne pokazuje da marihuana direktno utječe na muškarčevu plodnost, ali je pokazalo da je konzumacija marihuane usko povezano s problemima s plodnošću.

U istraživanju je sudjelovalo 318 muškaraca, čije su spermije znanstvenici ustanovili abnormalnima. Uzorke njihovih spermija su usporedili s uzorcima spermija od 1652 muškarca, čiji su spermiji smatrani normalnima.

Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama, uključujući pušenje cigareta, konzumaciju alkohola i marihuane.

Cigarete i alkohol su također utjecale na zdravlje spermija, ali u manjoj mjeri nego marihuana. Naime, znanstvenici su otkrili da marihuana može promijeniti veličinu i oblik spermija i narušiti kvalitetu DNA.

Prethodna istraživanja su pokazala da je za začeće i zdravu bebu zdravlje spermija jednako važno kao i zdravlje jajašaca.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da marihuana negativno utječe na spermije, stoga bi bilo pametno da s tom navikom prestanete, naročito ako u skoroj budućnosti planirate osnovati obitelj.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti