Kako marihuana utječe na spermije?

Kako marihuana utječe na spermije?

Kako marihuana utječe na spermije?
  • Objavljeno: Subota, 07.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Velike Britanije pokazuje da marihuana može negativno utjecati na veličinu i oblik spermija, naročito kod mladih muškaraca.

"Rezultati našeg istraživanja upućuju da korisnici marihuane trebaju prestati s tom navikom ako planiraju osnovati obitelj", izjavio je jedan od voditelja istraživanja dr. Allan Pacey.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction, ne pokazuje da marihuana direktno utječe na muškarčevu plodnost, ali je pokazalo da je konzumacija marihuane usko povezano s problemima s plodnošću.

U istraživanju je sudjelovalo 318 muškaraca, čije su spermije znanstvenici ustanovili abnormalnima. Uzorke njihovih spermija su usporedili s uzorcima spermija od 1652 muškarca, čiji su spermiji smatrani normalnima.

Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama, uključujući pušenje cigareta, konzumaciju alkohola i marihuane.

Cigarete i alkohol su također utjecale na zdravlje spermija, ali u manjoj mjeri nego marihuana. Naime, znanstvenici su otkrili da marihuana može promijeniti veličinu i oblik spermija i narušiti kvalitetu DNA.

Prethodna istraživanja su pokazala da je za začeće i zdravu bebu zdravlje spermija jednako važno kao i zdravlje jajašaca.

Ovo nije prvo istraživanje koje je pokazalo da marihuana negativno utječe na spermije, stoga bi bilo pametno da s tom navikom prestanete, naročito ako u skoroj budućnosti planirate osnovati obitelj.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti