Astigmatizam - kako ga uspješno izliječiti?

Astigmatizam - kako ga uspješno izliječiti?

Astigmatizam - kako ga uspješno izliječiti?
  • Objavljeno: Srijeda, 25.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Promo

Kategorija: Zanimljivosti

Astigmatizam je česta refrakcijska greška koja uzrokuje zamagljen vid. Astigmatizam nastupa kada sloj tkiva s prednje strane oka (rožnica) ili očna leća nisu savršeno zakrivljene. To može dovesti do toga da oko neispravno lomi svjetlost, pa vid postaje zamagljen. Moguća je korekcija nošenjem dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća, ali se također može ukloniti i očnom kirurgijom tj. laserskom korekcijom vida.

Kako možete znati imate li astigmatizam?

Simptomi astigmatizma mogu uključivati:

  • zamagljen vid ili područja iskrivljenog vida
  • naprezanje oka
  • glavobolje (škiljeći kako bi pokušali jasno vidjeti)
  • nelagoda u očima

Vrste astigmatizma

Astigmatizam ima tri primarne klasifikacije, definirane glavnim meridijanima (najstrmiji i najravniji meridijani oka).

  • Kratkovidni astigmatizam: glavni meridijani oka su kratkovidni (miopija + astigmatizam)
  • Hiperopični astigmatizam: Glavni meridijani su dalekovidni (hiperopija + astigmatizam)
  • Mješoviti astigmatizam: glavni meridijani su i blizu i dalekovidni (astigmatizam je primarna refrakcijska greška)

Liječenje astigmatizma

Operacije preoblikovanja rožnice i uklanjanja katarakte mogu ispraviti astigmatizam. Na primjer, LASIK metoda koristi lasere visoke preciznosti kako bi rožnicu učinila simetričnijom i može trajno ispraviti umjerene količine astigmatizma.

Tijekom laserske operacije oka za astigmatizam, laser se koristi za uklanjanje male količine tkiva rožnice kako bi se ispravila zakrivljenost prednjeg dijela oka. Drugim riječima, čineći oblik oka više sličnim nogometnoj lopti, a manje lopti za ragbi. To omogućuje svjetlu da se fokusira na mrežnicu u jednoj točki, dajući vam jasniji vid.

Većina ljudi s astigmatizmom koji ispunjavaju osnovne kriterije podobnosti moći će se podvrgnuti laserskoj operaciji oka. U nekim slučajevima, refrakcijska greška osobe (prepisane naočale) je previsoka ili previše nepravilna za lasersku operaciju oka. Nakon opsežnog pregleda, laserski očni kirurg će vam reći može li se vaš astigmatizam ispraviti laserskom operacijom oka i koja je vrsta laserske operacije oka najprikladnija za vas. To ovisi o zdravlju i debljini vaše rožnice, kao i o čimbenicima vašeg načina života.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti