Koliko dugo piletina može stajati u hladnjaku? I kako prepoznati je li se pokvarila?

Koliko dugo piletina može stajati u hladnjaku? I kako prepoznati je li se pokvarila?

Koliko dugo piletina može stajati u hladnjaku? I kako prepoznati je li se pokvarila?
  • Objavljeno: Srijeda, 10.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Piletina se u mnogim kućanstvima smatra jednom od glavnih namirnica. Zdrav je i ukusan izvor proteina, ali dobro je znati da pileće meso ima visok rizik od bakterijske kontaminacije. Zato je važno pravilno ga pripremiti, pohraniti i kuhati - inače bi moglo postati izvor bolesti koje se prenose hranom. Iako je većina nas vrlo često priprema, moguće je da mnogi još uvijek ne znaju koliko dugo mogu sigurno držati piletinu u hladnjaku.

Koliko dugo piletina može stajati u hladnjaku?

Čuvanje piletine u hladnjaku pomaže usporiti rast bakterija jer bakterije imaju tendenciju sporije se razmnožavati na temperaturama ispod 4°C. Ipak, svježa piletina ne bi trebala stajati u hladnjaku duže od 1-2 dana. Isto vrijedi i za sirovu puretinu, kao i za druge vrste peradi. Sirovu piletinu najbolje je čuvati u posudi koja ne propušta vodu kako bi se spriječilo curenje sokova i kontaminacija druge hrane.

Pripremljena (kuhana ili pečena) piletina može stajati u hladnjaku otprilike 3-4 dana, a treba je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Neovisno o tome radi li se o već pripremljenom mesu ili sirovom, ako piletinu trebate pohraniti na više od nekoliko dana, najbolje je da je smjestite u zamrzivač. Sirovi komadi piletine mogu se čuvati u zamrzivaču do 9 mjeseci, dok cijelo pile može stajati zamrznuto i godinu dana. Kuhana piletina može se čuvati u zamrzivaču 2-6 mjeseci.

Kako prepoznati je li se piletina pokvarila?

Ako ste piletinu ostavili u hladnjaku dulje od nekoliko dana, postoji mogućnost da se pokvarila. U nastavku donosimo nekoliko načina kako saznati je li se to dogodilo.

Istekao rok trajanja: Ako je prošao datum naznačen na pakiranju, najvjerojatnije je da se piletina pokvarila.

Promjene boje: Sirova i kuhana piletina koja počinje poprimati sivo-zelenu boju se pokvarila. Promjena boje ukazuje na pojavu plijesni, odnosno rast bakterija.

Miris: I sirova i kuhana piletina ispuštaju kiseo miris poput amonijaka dok se kvare. Međutim, ovaj miris može biti teško primijetiti ako je piletina bila marinirana s umacima, biljem ili začinima.

Tekstura: Ako je površina piletine sluzava, meso se pokvarilo.

Ako posumnjate da se piletina u vašem hladnjaku pokvarila, odmah je bacite. Nemojte se pokušati isprati jer ispiranje neće uništiti bakterije. Naprotiv, one se mogu proširiti s piletine na drugu hranu, posuđe i radne površine, uzrokujući unakrsnu kontaminaciju.

Rizici jedenja pokvarene piletine

Konzumacija pokvarene piletine može uzrokovati bolest trovanje hranom. Piletina ima visok rizik od izazivanja trovanja hranom, jer može biti kontaminirana bakterijama kao što su Campylobacter, Salmonella i druge.

Navedene bakterije obično se eliminiraju tijekom kuhanja, ali to ne znači da je sigurno kuhati piletinu koja se već pokvarila. Iako ponovno zagrijavanje ili kuhanje može ubiti površinske bakterije, neće eliminirati neke od toksina koje bakterije proizvode, zbog kojih se možete otrovati hranom ako ih pojedete.

Trovanje hranom može uzrokovati neugodne i, ponekad, opasne simptome, uključujući visoku temperaturu, zimicu, mučninu, povraćanje, proljev, krvavu stolicu i dehidraciju. U nekim slučajevima teško trovanje hranom može zahtijevati hospitalizaciju i čak dovesti do smrti.

Kad god sumnjate da je piletina pokvarena, nemojte je jesti. Uvijek je najbolje odmah je baciti.

Vezani sadžaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije