Bazeni su prljaviji od javnih zahoda?

Bazeni su prljaviji od javnih zahoda?

Bazeni su prljaviji od javnih zahoda?
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ukoliko se kupate u bazenu s još četvero drugih ljudi, velika je vjerojatnost da jedan od vas u tom trenutku mokri u bazen.

Ovo više nije samo mit, u kojega smo svi sumnjali, već gruba i ružna istina koju nam donosi znanstveni tim iz američke neovisne organizacije Water Quality & Health Council.

Znanstvenici su proveli anketu među 1.000 odraslih osoba, a glavno pitanje je bilo jesu li ikada mokrili u bazenu. Tek 1 od 5 sudionika je izjavilo da jesu, iako znanstvenici sumnjaju u iskrenost preostalih sudionika.

"Bez obzira na to koliko je lako biti neprimjetan tijekom mokrenja u bazenu, to se ne bi smjelo raditi", Yahoo prenosi izjavu dr. Chrisa Wianta.

Možda mislite kako klor uništava sve bakterije te da osobe koje održavaju bazene isto tako održavaju i odgovarajuću pH razinu. To je djelomično istina, ali ovim istraživanjem se pokazalo da čak 54% bazena ne sadrži mjerodavnu razinu klora, a 47% bazena je dobilo izrazito loše ocjene što se tiče pH razine.

Možete kriviti osoblje koje je zaduženo za održavanje higijene, ali osobe koje mokre definitivno ne pomažu.

"Sve bakterije koje dospiju u bazen, čine klor manje sposobnim za uništavanje idućih bakterija", dodao je dr. Wiant.

Također, možda 1 od 5 osoba mokri u bazenu, ali je čak 7 od 10 njih izjavilo kako se ne tuširaju prije odlaska na bazene.

Znanstvenici su u bazenima pronašli tragove znoja i fekalne bakterije. Ako dezinficijens nije na mjerodavnoj razini, bakterije rastu u bazenu, osoba pliva, nešto vode joj uđe u usta i dolazi do zdravstvenih problema uzrokovanih salmonelom i Escherichiom coli.

Najveći rizik predstavljaju vodeni parkovi. Jedno ciljano istraživanje, provedeno 1998. godine, je otkrilo da je u jednom vodenom parku čak 26 osoba bilo zaraženo Escherichiom coli, a u konačnici je jedan slučaj završio smrću. Drugo istraživanje je u jednom vodenom parku, u propisno kloriranoj vodi, pronašla parazita Cryptosporidium parvum, koji predstavlja smrtonosnu opasnost osobama slabijeg imunološkog sustava.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti