Voće i povrće pomaže kod prestanka pušenja

Voće i povrće pomaže kod prestanka pušenja

Voće i povrće pomaže kod prestanka pušenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe, koje pokušavaju prestati pušiti, imaju 3 puta veću šansu da to postignu ukoliko jedu veliku količinu voća i povrća, tvrde američki znanstvenici sa Sveučilišta Buffalo.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Nicotine and Tobacco Research, otkriva da voće i povrće smanjuju želju i potrebu za cigaretama. Naime, znanstvenici su pratili navike 1.000 pušača u dobi od 25 pa nadalje. Što su sudionici jeli više voća i povrća, to im je bilo lakše prestati pušiti.

"Prethodna istraživanja su nam pokazala da bivši pušači konzumiraju puno veću količinu voća i povrća, ali spoznaja da voće i povrće smanjuju želju za cigaretom nas je uistinu iznenadila", izjavio je voditelj istraživanja prof. Gary Giovino.

Znanstvenici su ustanovili da osobe koje jedu više voća i povrća puše manji broj cigareta na dan te da mogu duže izdržati do prve jutarnje cigarete, a njihova ovisnost o nikotinu je također bila manjeg intenziteta.

Sudionici su izjavili kako voće i povrće ostavlja okus u ustima nakon kojega potreba za cigaretom postaje manja, a i sama cigareta ne predstavlja toliki užitak kada se puši nakon konzumacije voća i povrća jer je tada okus cigarete znatno lošiji.

"Svakako trebamo nastaviti s istraživanjem jer vjerujemo da smo na dobrom putu za otkrivanje jednog od najuspješnijeg i najzdravijeg načina prestanka pušenja", dodao je prof. Giovino.

Pušači često osjećaj gladi mijenjaju s potrebom za cigaretom, pa će na prvi znak gladi umjesto za hranom, posegnuti za cigaretom.

Voće i povrće će zadovoljiti osjećaj gladi, smanjiti želju za cigaretama, a neće povećati rizik od nastanka pretilosti, koja se često javlja kod prestanka pušenja.

Veliki broj pušača želi prestati pušiti, a ne znaju kako početi. Prema ovom istraživanju, prvi korak je umjesto kutije cigareta kupiti voće i povrće!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti