Najprljavija mjesta u vašem uredu
Znanstvenici sa Sveučilišta Arizona su proučavali oko 4.800 različitih vrsta poslovnih ureda, uključujući proizvodne pogone, odvjetnička društva, osiguravajuća društva, zdravstvene tvrtke i pozivne centre.
Analizirali su briseve uređajem koji može prepoznati razne čestice. Uređaj ne prepoznaje klice, ali znanstvenici tvrde da što je površina prljavija, to je veća vjerojatnost da će doći do razmnožavanja i širenja klica.
Kada uređaj prepozna otprilike 100 različitih tvari, površina se treba očistiti, ali ne predstavlja prijetnju za zdravlje. Kada uređaj prepozna 300 ili više različitih tvari, površina je prljava i predstavlja prijetnju za zdavlje.
Čak 75% ureda je imalo izrazito prljave (klice iznad 300) ručke od slavine sudopera.
"Ljudi su svjesni rizika kojeg uzrokuju klice u zahodima, ali postoje mnoga druga mjesta koja su također prijetnja, a na njih ni ne pomišljamo", WebMD prenosi izjavu voditelja istraživanja prof. Charlesa Gerbe.
Istraživanjem su se ustanovila najprljavija mjesta ( klice iznad 300) u uredima, a to su:
- 75% ručki od slavine sudopera
- 48% ručki na vratima mikrovalne pećnice
- 27% tipkovnica
- 26% ručki na vratima hladnjaka
- 21% tipki na automatima za kavu
Prof. Gerba dodaje kako ovo "istraživanje pokazuje kako se klice šire kada radnici odlaze na ručak, piju kavu ili jednostavno tipkaju po tipkovnici."
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345