Blagdanski pokloni koje baš nitko ne želi

Blagdanski pokloni koje baš nitko ne želi

Blagdanski pokloni koje baš nitko ne želi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana idealno je za druženje s obitelji i dragim prijateljima te predstavlja ugođaj koji mnogima označava najljepši dio godine. No, uz blagdansko raspoloženje mnogi mogu doživjeti negativno iskustvo tegoba od strane srca od kojih su neke vrlo ozbiljne, pa čak i po život opasne. Prema nekim studijama broj srčanih udara povećan je tijekom blagdana - pojedini podaci govore za čak 30 posto i više u odnosu na ostatak godine. Kao prvi krivac optuženo je hladno vrijeme tijekom prosinca i siječnja, ali slične se statistike bilježe i u krajevima gdje prevladava trajno toplo vrijeme.

Kao glavni čimbenici nastanka srčano-žilnih problema u vrijeme blagdana navode se povećana konzumacija hrane i alkoholnih pića, emocionalni i fizički stres kao i izostanak zdravih navika (manjak tjelesnih aktivnosti tijekom blagdana).

Povišeni lrvni tlak, kolesterol i promjene u arterijama

Dr. Željko Đurašević kardio-angiolog iz zagrebačke internističko-pedijatrijske Poliklinike Arista naglašava: “Tijekom blagdana raste konzumacija masne hrane koja sadrži dosta zasićenih masnoća te veliku količinu soli. Unos ove vrste hrane povisuje krvni tlak i dovodi do povišenja razine kolesterola. Jednako tako, unos alkohola koji je nerijetko povećan tijekom blagdana također je poznati uzročnik nastanka nekih aritmija, čak i kod ljudi koji imaju zdravo srce“.

Dr. Đurašević opisuje kako nakon „teškog“ obroka tijekom probave ovakve hrane raste krvni tlak što opterećuje srce. Masna pogoduje promjenama arterija te one postaju manje elastične. Sve te promjene mogu dovesti do nastanka ugruška u arterijama koje hrane srce i do srčanog udara ili do sličnih promjena u mozgu i moždanog udara s trajnim posljedicama.

Preventivna kardiologija

Mnoge od promjena mogu se prevenirati i dijagnosticirati pravovremenim pregledom kardiologa. Upravo je preventivna kardiologija jedna od ključnih faktora u ranom otkrivanju i sprečavanju ovih opakih bolesti, ističu u Poliklinici Arista.

„Cjeloviti preventivni program koji smo osmislili za naše pacijente ima za cilj na najučinkovitiji način prepoznati te smanjiti mogućnost nastanka bolesti srca i krvnih žila te u konačnici spriječiti najteže posljedice, srčani i moždani udar“, naglašava dr. Đurašević.

Što možemo učiniti da spriječimo srčano-žilne probleme u vrijeme blagdana:

  • Budite umjereni u blagdanskoj hrani, ograničite hranu s visokim udjelom zasićenih masnoća, pazite na dovoljan unos ribe, voća i povrća.
  • Budite umjereni u konzumaciji alkoholnih pića, zamijenite neka alkoholna pića izvorskom ili mineralnom vodom.
  • Održavajte tjelesnu aktivnost tijekom blagdana, ne dozvolite porast tjelesne težine, smanjite stres.
  • Na hladnom vremenu budite oprezni s teškim tjelesnim aktivnostima.
  • Redovito uzimajte lijekove, ne zaboravite Vaše lijekove ako putujete.
  • Ako ste već liječeni zbog srčnožilnih bolesti pridržavajte se uputa Vašeg kardiologa, uzimajte lijekove te se redovito kontrolirajte
  • Ne dozvolite da ovo doba godine rezervirano za obitelj i dobro raspoloženje dovede do zdravstvenih problema. Ostanite u formi, osluškujte Vaše tijelo i ukoliko primijetite promjene koje upućuju na mogući srčanožilni problem konzultirajte Vašeg liječnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti