Ova namirnica može spriječiti moždani udar, visoki kolesterol i krvni tlak

Ova namirnica može spriječiti moždani udar, visoki kolesterol i krvni tlak

Ova namirnica može spriječiti moždani udar, visoki kolesterol i krvni tlak
  • Objavljeno: Nedjelja, 23.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Kategorija: Zanimljivosti

Većina ih izbjegava zbog velike količine šećera, no od datulja možemo imati velike koristi. One su bogate magnezijem, vitaminom B6, vlaknima i kalijem. Ako imate želju za slatkišima, radije pojedite nekoliko datulja umjesto sladoleda ili mliječne čokolade.

Snižavaju visoki kolesterol

Istraživanja pokazuju da vlakna pomažu regulirati razinu kolesterola, a datulje su bogate vlaknima. U 100 grama datulja, nalazi se oko 7 grama vlakana. Datulje sadrže beta-glukan koji sprječava apsorpciju kolesterola iz hrane u tijelo.

Sprječavaju moždani udar

Moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, a datulje ga mogu spriječiti zbog velike količine kalija. Uzmete li 100 grama datulja, unijet ćete 20% preporučene dnevne doze kalija. Istraživanja pokazuju da visoki unos kalija smanjuje rizik od moždanog udara za 24%.

Pripremite smoothie od datulja!

Snižavaju visoki krvni tlak

Ne postoji namirnica koja će magično sniziti krvni tlak, no sušene datulje mogu uravnotežiti prehranu što će pozitivno djelovati na tlak.

Sprječavaju bolesti srca

Datulje pogoduju zdravlju srca jer su bogate kalijem, magnezijem i vitaminom B6. Magnezij opušta mišiće srca i krvne žile što poboljšava cirkulaciju. Vitamin B6 uklanja homocistein, aminokiselinu koja je povezana sa srčanim oboljenjima.

Liječe anemiju

Datulje sadrže male količine željeza što pomaže ljudima koji boluju od anemije.

Iako datulje imaju brojne zdravstvene pogodnosti, konzumirajte ih u ograničenim količinama. Zbog visokog udjela šećera, mogu uzrokovati debljanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti