Unosite li previše proteina za svoju dob?

Unosite li previše proteina za svoju dob?

Unosite li previše proteina za svoju dob?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nemasni proteini su čudesni kada je u pitanju mršavljenje. Oni pospješuju rad metabolizma, a istovremeno dugo zadržavaju osjećaj sitosti, ali i u njima možemo pretjerati.

Kalifornijski znanstvenici su u nedavnom istraživanju, koje je trajalo 18 godina, proučavali učinak proteina na zdravlje. Kada su sudionike podijelili u grupe, ovisno o količini proteina koju unose - visokoproteinska prehrana (više od 20% kalorija unesenih putem proteina), umjereno proteinska prehrana (11 do 19% kalorija unesenih putem proteina) i niskoproteinska prehrana (10 i manje od 10% kalorija unesenih putem proteina), došli su do zapanjujućih rezultata.

Osobe, mlađe od 65 godina, koje su prakticirale visokoproteinsku prehranu su imale za čak 4 puta veći rizik od nastanka smrti uzrokovane rakom ili dijabetesom i čak 2 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti, uzrokovane nekim drugim faktorima.

Ipak, rezultati su se pokazali drugačijima u drugim dobnim skupinama. Osobe, starije od 65 godina, koje su prakticirale visokoproteinsku prehranu, su imale smanjen rizik od nastanka raka i prijevremene smrti.

Znanstvenici ističu da proteini aktiviraju hormon IG - F1 koji je zaslužan za rast stanica. Što više potičemo stanice na rast, to ih više potičemo i na starenje. S druge strane, ako stanice ne potičemo na rast, one su u stanju mirovanja i po potrebi se dijele i rastu.

Za mlađe odrasle osobe je manje proteina možda bolje. Stručnjaci ističu da se vodite prema generalnom pravilu, a to je da na jedan kilogram tjelesne težine trebate unijeti 0.8 grama proteina. Ako ste stariji od 65 godina svakako se posavjetujte s liječnikom o visokoproteinskoj prehrani.

Recepte za visokoproteinsku prehranu potražite ovdje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti