Bobičasto voće sprječava Parkinsonovu bolest

Bobičasto voće sprječava Parkinsonovu bolest

Bobičasto voće sprječava Parkinsonovu bolest
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bobičasto voće kao što su jagode, borovnice ili kupine sadrže posebne tvari koje smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove bolesti.

Istraživanje je provedeno od strane tima sa Sveučilišta Harvard i Sveučilišta East Anglia i objavljeno je u časopisu Neurology. Znanstvenici s pratili 130.000 muškaraca i žena u razdoblju od 20 godina. Na kraju razdoblja njih 800 su imali razvijenu Parkinsonovu bolest.

Analizirajući njihovu prehranu, način života i navike su zaključili da oni koji su unosili najviše flavonoida imaju za 40% manji rizik od nastanka Parkinsonove bolesti.

Flavonoidi sadrže andocijanine koje štite neurološki sustav te na taj način smanjuju rizik od nastanka Parkinsonove bolesti.

Gledajući samo bobičasto voće, koje je jedan od izvora flavonoida, njihovim unosom se rizik smanjio za 25%.

Flavonoidi štite od oštećenja uzrokovanih starenjem, smanjuju vjerojatnost od nastanka srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i pojedinih oblika raka.

Prof. Cassidy Aedin je izjavio kako "ovi rezultati upućuju da redovito konzumiranje flavonoida može odlično utjecati na zdravlje."

"Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo povezanost između unosa flavonoida putem prehrane i smanjenja rizika od nastanka Parkinsonove bolesti", dodao je prof. Aedin.

Znanstvenici tvrde da rezultati nisu konačni jer moraju biti potvrđeni od strane drugih velikih epidemioloških i kliničkih ustanova.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti