Narcisoidnost kao put do zaposlenja

Narcisoidnost kao put do zaposlenja

Narcisoidnost kao put do zaposlenja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako zbilja jako zavolite sami sebe, možda ćete bolje proći na sljedećem razgovoru za posao.

Narcisoidne osobe imaju visoko samopoštovanje, vještiji su u komunikaciji i bolje promoviraju sami sebe, što im daje prednost tijekom razgovora za posao, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Nebraska.

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of Applied Social Psychology, je obavljeno u dva dijela.

U prvom dijelu su ispitane 72 osobe. Znanstvenici su ih snimali tijekom razgovora za posao. Osobe koje nisu narcisoidne tijekom razgovora umanjuju samopromociju. S druge strane narcisoidne osobe povećavaju, odnosno podižu razinu samopromocije tijekom razgovora za posao.

"Razgovor za posao je trenutak gdje je u redu reći lijepe stvari o sebi. U stvari, to se i očekuje od vas. Jednostavno rečeno, oni kojima je ugodno pričati lijepo o sebi puno bolje prolaze na razgovorima za posao", izjavio je koautor istraživanja prof. Peter Harms.

U drugom dijelu istraživanja su ispitane 222 osobe. Stručnjaci su ocjenjivali njihovu razinu narcisoidnosti. Samopromotori su bili nasmijani, dobro raspoloženi, govorili su brzo, ali i opušteno. Dobili su bolje ocjene od jednako kvalificiranih kandidata koji se nisu samopromovirali.

Poslodavci ne teže tome da zaposle narcisoidnu osobu, ali to je najčešće slučaj jer takve osobe ostavljaju dojam samouvjerenosti i sposobnosti.

"Nalazimo vrlo malo dokaza o tome da su narcisoidne osobe više ili manje učinkoviti radnici. No, ono što znamo jest da mogu biti vrlo destruktivni za osobe koje ih svakodnevno okružuju", dodao je prof. Harms.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti