Boravak na otvorenom dobar za smanjenje kratkovidnosti

Boravak na otvorenom dobar za smanjenje kratkovidnosti

Boravak na otvorenom dobar za smanjenje kratkovidnosti
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako djeca i adolescenti provedu više vremena na otvorenom, imaju veću vjerojatnost da će smanjiti rizik od razvoja kratkovidnosti.

U nekim dijelovima Azije, više od 80 posto stanovništva je kratkovidno, a najlošije je da je taj prosjek veći nego u 1970-ima, ističu istraživači.

Ovi rezultati se temelje na analizi osam istraživanja o boravku na otvorenim prostorima i kratkovidnosti kod djece i adolescenata, a ukupno predstavljaju 10.400 sudionika.

Tim istraživača Justina Sherwina sa Sveučilišta Cambridge, je zaključio kako za svaki dodatni sat tjedno provedenog na otvorenom, mogućnosti za razvoj kratkovidnosti padaju za oko dva posto.

"Kratkovidna djeca su tjedno u prosjeku provela 3,7 sati manje vani nego ona djeca koja su ili imala normalan vid ili su bila dalekovidna," Top News prenosi izjavu Sveučilišta.

"Povećanje vremena koje djeca provedu na otvorenom, moglo bi biti jednostavna i isplativa mjera s važnom prednošću za njihov vid i opće zdravlje," zaključuje koautor istraživanja Anthony Khawaja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti