Rekonstrukcija dojke pomaže ženama vratiti seksualno blagostanje

Rekonstrukcija dojke pomaže ženama vratiti seksualno blagostanje

Rekonstrukcija dojke pomaže ženama vratiti seksualno blagostanje
  • Objavljeno: Srijeda, 26.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rekonstrukcija dojki nakon cjelovitog ili djelomičnog uklanjanja tijekom mastektomije, može pomoći ženama u poboljšanju njihove psihosocijalne i seksualne dobrobiti.

Mastektomija je medicinski izraz za kirurško uklanjanje jedne ili obje dojke, djelomično ili u potpunosti, a posebno se provodi kako bi se spriječilo širenje tumora dojke.

Rezultati istraživanja će pomoći preživjelim pacijenticama raka dojke da se lakše odluče kakva vrsta rekonstrukcije dojke im je pogodna.

Nedavna istraživanja o zdravlju i dobrobiti žena koje prolaze rekonstrukciju dojke dala su mješovite nalaze.

Istraživačica Toni Zhong sa Sveučilišta u Torontu i kolege iz Centra za rak u New Yorku, proveli su istraživanje na 51 ženi koje su prošle rekonstrukciju dojke između lipnja 2009. i studenog 2010.

Tijekom ovog postupka, kirurzi uzmu tkivo iz trbuha pacijentice i iskoriste ga za rekonstrukciju dojke.

Žene iz istraživanja su ispunjavale razne upitnike prije i nakon operacije kroz tri tjedna i tri mjeseca.

Žene koje su bile podvrgnute postupku rekonstrukcije dojke izvijestile su značajno poboljšanje u psihološkoj, socijalnoj i seksualnoj dobrobiti kroz samo tri tjedna nakon operacije.

Nažalost i tri mjeseca nakon operacije, pacijentice su imale bolna iskustva u području trbuha, to jest na mjestu gdje im je tkivo uklonjeno.

"U trenutnom svijetu zdravstvene zaštite u kojoj pacijenti i pružatelji usluga sve više traže podatke temeljene na dokazima za provođenje kliničkih odluka, mislim da je vrlo bitno poticati diskusiju o zadovoljstvu pacijentica s rezultatima, a sve kako bi im se pomoglo da donesu obrazovanu odluku o rekonstrukciji dojke," Top News prenosi izjavu istraživačice Toni Zhong.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti