Borovnica je idealna za koncentraciju i pamćenje

Borovnica je idealna za koncentraciju i pamćenje

Borovnica je idealna za koncentraciju i pamćenje
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Borovnica je super voće koje će vam poboljšati koncentraciju, a može čak pomoći i u borbi protiv demencije, poručuju znanstvenici nakon što su proučili rezultate najnovijega istraživanja.

Znanstvenici su otkrili da neka hrana može pomoći u koncentraciji, ali i u održavanju mentalnog zdravlja tijekom cijeloga života.

Otkriveno je da je 200 grama jogurta od borovnice dovoljno za povećanje koncentracije. Već je prije otkriveno da su sastojci nekih prehrambenih namirnica povezani s dijelom mozga zaduženim za pamćenje.

I ova najnovija otkrića idu u prilog tezi da je borovnica zapravo supervoće koje je odličan antioksidans, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i karcinoma, a usporava i starenje.

Dr. Jeremy Spencer, molekularni nutricionist sa Sveučilišta Reading koji je vodio posljednje istraživanje, vjeruje da se snažan utjecaj borovnice na mozak krije u njezinoj sposobnosti poboljšanja protoka krvi do mozga.

Flavonoidi koji se nalaze u različitim vrstama voća, među ostalima i u borovnici, otvaraju krvne stanice i dopuštaju veći i brži protok krvi, a istodobno smanjuju krvni tlak. Upravo zbog toga borovnica poboljšava kognitivne vještine, ali i mozak održava zdravim na duže staze.

Istraživanje je obuhvatilo 40 odraslih ljudi koji su konzumirali različitu vrstu hrane, a istodobno su rješavali mentalne zadatke. Otkriveno je da su bolje rezultate imali oni koji su konzumirali jogurt od borovnice.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti