Borovnice mogu spriječiti razvoj masnih stanica

Borovnice mogu spriječiti razvoj masnih stanica

Borovnice mogu spriječiti razvoj masnih stanica
  • Objavljeno: Utorak, 12.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prednosti konzumacije borovnica su dokazane kroz nekoliko istraživanja, točnije njene koristi od zaštite srca proizašle su od njihove visoke koncentracije polifenola. Borovnice su pokazale potencijal kako mogu imati pozitivan učinak na sve i svašta, od starenja do metaboličkog sindroma.

 Istraživačica iz Texas Woman's University-a u Dentonu, ispitala je da li borovnice mogu igrati ulogu u smanjenju jednog od najvećih svjetskih zdravstvenih izazova, u pretilosti.

Shiwani Moghe, odlučila je ispitati da li polifenoli u borovnicama igraju ulogu u diferencijaciji adipocita. A to je proces u kojem relativno nespecijalizirana stanica stječe specijalizirane značajke adipocita, a to je stanica životinjskog vezivnog tkiva koja je specijalizirana za sintezu i pohranu masnih stanica. Biljni polifenoli su se pokazali dobri u borbi s adipogenezom, što je u biti razvoj masnih stanica, te su dobri u poticanju lipolize, što je razgradnja lipida / masti.

„Željela sam vidjeti da li će polifenoli borovnica moći inhibirati pretilost na molekularnoj razini," objašnjava Moghe, a prenosi Medical News Today.

Istraživanje je provedeno na kulturi mišjeg tkiva. Polifenoli su pokazali suzbijanje diferencijacije adipocita ovisno o dozi. Sadržaj lipida u kontrolnoj skupini bio je značajno veći od sadržaja tkiva kojima su dane tri doze polifenola borovnice. Najveća doza polifenola borovnice pokazala je 73% smanjenja u lipidima, a najniža doza je pokazala 27% smanjenja.

„Još uvijek je potrebno testirati ovu dozu kod ljudi, kako bi bili sigurni da nema negativnih učinaka te da vidimo da li su doze jednako učinkovite. Ovo je rastuće područje istraživanja. Utvrđivanje najbolje doze za ljude će biti od velike važnosti," zaključuje Moghe.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti