Pretila djeca su pod većim rizikom od osteoporoze i lomova u starijoj dobi

Pretila djeca su pod većim rizikom od osteoporoze i lomova u starijoj dobi

Pretila djeca su pod većim rizikom od osteoporoze i lomova u starijoj dobi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje nam otkriva kako su pretila djeca osjetljivija na frakture kostiju te imaju veću vjerojatnost za razvoj osteoporoze u starosti.

Kod pretile djece se razvija veći kostur zato jer on mora nositi veću masu, prenosi Top News.

Istraživanje provedeno od strane Medical Research Council-a (MRC) na 499 zdrave šestogodišnje djece, otkrilo je kako njihove kosti imaju pet do šest posto manju gustoću kostiju, a sve zato što im nedostaje dovoljno minerala kako bi ih ojačale.

Istraživanje predlaže kako će dječja pretilost povećati rizik od osteoporoze, slabih kukova te frakture kralježaka u starosti, a sve zato jer se 90 posto koštane mase stječe u djetinjstvu te nam se tako izravno utječe na snagu kostiju u kasnijem životu.

Ova ista djeca su dio mnogo većeg istraživanja od strane znanstvenika iz MRC-a iz Southamptona, koji pokušavaju razumjeti kako stil života, prehrana i ostali ekološki čimbenici u trudnoći i djetinjstvu utječu na bolesti starosti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

Zoe Cole, reumatologinja i istraživačica, objašnjava kako nalazi dodatno dodaju važnost rješavanja pretilosti u djetinjstvu zato jer su troškovi osteoporoze i dalje preveliki.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti