Broj otkucaja srca i zdravlje

Broj otkucaja srca i zdravlje

Broj otkucaja srca i zdravlje
  • Objavljeno: Petak, 06.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...pokazalo je novo istraživanje.

U istraživanju objavljenom na internetskim stranicama časopisa „British Medical Journal“, www.bmj.com, sudjelovalo je 129 135 žena u poslijemenopauzi koje nisu do tada imale problema sa srcem. Ženama je izmjeren broj otkucaja srca kad su se odmarale.

Čimbenici rizika za koje se očekivalo da bi mogli utjecati na broj otkucaja srca, kao što su visoki krvni tlak, visoke razine kolesterola, pušenje i unos alkohola, uzeti su u obzir na početku istraživanja.

Žene su tada praćene u prosjeku 7,8 godina, tijekom čega su zabilježeni svi posjeti bolnicama i problemi sa srcem.
Tijekom tog razdoblja, problemi sa srcem zabilježeni su 2 281 put, a bilo je i 1 877 srčanih udara.

Istraživači su otkrili da su žene koje su imale najviši broj otkucaja srca prilikom odmaranja (više od 76 otkucaja u minuti), imale znatno veću vjerojatnost za probleme sa srcem od žena koji su imale najmanji broj otkucaja srca kad su se odmarale (62 ili manje otkucaja u minuti).

Daljnja istraživanja pokazala su da je veza između broja otkucaja srca prilikom odmaranja i problema sa srcem neovisna o fizičkoj aktivnosti i da je izraženija kod žena u dobi od 50 do 64 godina.

No, nije zabilježena nikakva veza između broja otkucaja srca i moždanog udara.
Kao odgovor na to istraživanje, profesor Peter Weissberg, medicinsku direktor u britanskoj zakladi za proučavanje srca, rekao je da su otkrića istaknula jedan drugi čimbenik za koji se zna da utječe na vjerojatnost za srčani udar.

„No, treba uzeti u obzir i činjenicu da se broj otkucaja srca mijenja se iz minute u minutu, i da je ovisan o mnogim čimbenicima, primjerice emocijama, tako da ljudi ne bi trebali automatski pretpostaviti da ako imaju velik broj otkucaja srca u određenom trenutku, imaju i veći rizik za srčani udar“, zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti