Pet navika koje uništavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava

Pet navika koje uništavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava

Pet navika koje uništavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava
  • Objavljeno: Utorak, 15.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Srčane bolesti spadaju u vodeće uzroke smrti u svijetu, a prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, velika većina preuranjenih srčanih i moždanih udara može se spriječiti. Postoji mnogo rizičnih čimbenika koji pridonose razvoju bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti. Neki ljudi rađaju se s određenim zdravstvenim stanjima povezanim bolestima srca, ali kod većine oboljelih do bolesti dođe zbog kombinacije više različitih čimbenika kao što su nezdrava prehrana, pušenje i manjak tjelesne aktivnosti. Što je veći broj rizičnih čimbenika kojima ste izloženi, veći je i rizik da ćete razviti kardiovaskularnu bolest.

„Čak se više od 80% srčanih i kardiovaskularnih bolesti može spriječiti, pa je važno prepoznati rane čimbenike rizika", kaže dr. Roger Blumenthal, ravnatelj Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Johns Hopkins Ciccarone, piše Eatthis.

Evo pet navika koje uzrokuju oštećenje srca, prema mišljenju stručnjaka.

1. Pušenje

Pušenje je grozno za zdravlje srca, kažu liječnici, a prema American Heart Associationu, čak je 30% smrti od srčanih bolesti povezano s pušenjem. “Mnogi pacijenti pomisle na pluća kada razmišljaju o opasnostima pušenja, ali kardiovaskularne bolesti su ubojica broj jedan na svijetu, a pušenje povećava taj problem”, smatra kardiovaskularni kirurg G. Michael Deeb.

2. Izostanak tjelesne aktivnosti

Redovito vježbanje ključno je za zdravlje srca. “Srce je mišić koji treba vježbati. Mjerenje otkucaja srca tijekom aerobnog treninga održava sistoličku funkciju. Ali što je još važnije, redovita tjelesna aktivnost može dovesti do snižavanja krvnog tlaka i stabilne tjelesne težine. A nakon što aerobnu tjelesnu aktivnost učinite navikom, počnite dodavati treninge otpora koristeći utege ili trake. Vježbanje čak i dva do pet puta tjedno može pomoći u sprječavanju srčanih bolesti”, rekao je kardiolog Luke Laffin, prenosi EatThis.

3. Preskakanje zdravstvenih pregleda

Od vitalne je važnosti redovito odlaziti na preglede srca, posebno kako biste pratili čimbenike koji su izvan vaše kontrole. “Na primjer, ako prilagodite svoj način života i postanete aktivni i pratite ono što jedete, možete smanjiti loš kolesterol za oko 25% do 30%. Ali ostalo je genetski uvjetovano i ne možemo preokrenuti čimbenike rizika kao što su genetika, obiteljska povijest i starenje. U određenom trenutku, možda ćete morati uzimati lijekove za prevenciju srčanih bolesti”, kaže Laffin.

4. Nezdrava prehrana

Nezdrava hrana s bogata šećerima i ultra prerađenih ugljikohidrata usko je povezana s bolestima srca. “Konzumacija ultra prerađene hrane čini više od polovice dnevnih kalorija u prosječnoj američkoj prehrani i sve se više konzumira širom svijeta. Budući da je loša prehrana glavni promjenjivi faktor rizika za srčane bolesti, predstavlja kritičnu metu u naporima prevencije. Naši nalazi pridodaju se sve većem broju dokaza koji upućuju na kardiovaskularne prednosti ograničenja ultra prerađene hrane”, rekla je Filippa Juul, asistentica na Fakultetu za javno zdravstvo Sveučilišta New York.

5. Višak masnoće na trbuhu

Višak masnoće na trbuhu povezan je s bolestima srca, čak i za one sa zdravim indeksom tjelesne težine. “Studije koje su ispitivale odnos između abdominalne masnoće i kardiovaskularnih ishoda potvrđuju da je visceralna masnoća jasna opasnost po zdravlje”, kaže dr. Tiffany Powell-Wiley, voditeljica Laboratorija za društvene determinante pretilosti i kardiovaskularnog rizika pri Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv u Bethesdi u Maryland.

Kako se simptomi srčane bolesti razlikuju kod muškaraca i žena?

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. Žene mogu imati neke od tih simptoma, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke, abdomen ili čak leđa.

Bol koju žene osjećaju može više nalikovati problemima s probavom, i ne mora biti stalna. Također, ne moraju nužno osjećati bol nego neobjašnjenu anksioznost, mučninu, vrtoglavicu, preskakanje srca i može ih obliti hladan znoj. Srčanom udaru kod žena može prethoditi neobjašnjen umor, navodi HZJZ.

Kod žena je također značajno da je prvi srčani udar kojeg dožive teži i ozbiljniji nego kod muškaraca, i češće dovodi do smrtnog ishoda.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije