Chevez zbog zdravlja zabranio Coca Colu Zero

Chevez zbog zdravlja zabranio Coca Colu Zero

Chevez zbog zdravlja zabranio Coca Colu Zero
  • Objavljeno: Nedjelja, 14.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Predsjednik vlade Venezuele odlučio je zabraniti prodaju Coca Cole Zero, kako bi očuvao zdravlje njenih građana.

Predsjednik vlade Venezuele Hugo Chavez u srijedu je naredio kompaniji Coca-Cola Co. da s njezinog teritorija povuče svoj proizvod Coca Colu Zero, navodeći kao razlog neutvrđene opasnosti po zdravlje.

U toj najvećoj južnoameričkoj izvoznici nafte, odluka je stigla nakon vala nacionalizacije i zaokreta u načinu rada proizvođača.

Ministar zdravstva Jesus Mantilla rekao je kako se nekalorična Coca Cola ne bi smjela više prodavati, a neprodane bi se zalihe trebale ukloniti s polica trgovina, dok vlada ne ispita njezine sastojke.

Proizvod se mora povući iz opticaja kako bi se očuvalo zdravlje građana Venezuele - naglasio je ministar u izvješću poslanom vladinoj novinskoj agenciji

Čelnici Coca Cole izjavili su pak kako Coca Cola Zero ne sadrži nikakve štetne sastojke, ali da će prestati s proizvodnjom i povući proizvod s polica za vrijeme trajanja istrage.

Zero je rađen po najvišim standardima kvalitete u cijelom svijetu i zadovoljava sve sanitarne zahtjeve tražene u Venezueli - poručila je tvrtka u zajedničkoj izjavi s njezinom lokalnom punionicom boca u Južnoj Americi.

Vlada već zatvorila američku tvornicu tjestenine i mlin za rižu

Usprkos Chavezovoj antikapitalističkoj politici i retorici protiv konzumerizma, Venezuela ostaje još uvijek jedna od najamerikaniziranijih južnoameričkih kultura, u kojoj su fast-food restorani, trgovački centri i baseball iznimno popularni.

Mantilla nije naveo koji su točno zdravstveni rizici umjetnih šećera, sastavnih dijelova Coca Cole Zero, odgovorni za trovanje građana.

Coca Cola Femsa punionica boca sa sjedištem u Meksiku bila je u problemima zbog radničkih blokada tvornice, povezanih s neisplaćivanjem plaća.

Vlada je ove godine već zatvorila tvornicu tjestenine i mlin za rižu koji su pripadali američkom prerađivačkom divu Cagrill, te prijetila akcijama usmjerenima protiv također američkog proizvođača lijekova Pfizer.

Chavez je nacionalizirao i grupu tvrtki vezanih uz preradu nafte, uključujući i projekte koji su pripadali tvrtkama Williams i Exterran.  

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti