(I) Ove sezone nosi se zdravlje – Cijepite se na vrijeme protiv gripe!

(I) Ove sezone nosi se zdravlje – Cijepite se na vrijeme protiv gripe!

(I) Ove sezone nosi se zdravlje – Cijepite se na vrijeme protiv gripe!
 • Objavljeno: Četvrtak, 21.10.2021.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Predstavljen edukativno-javnozdravstveni projekt o cijepljenju protiv gripe!

Zahvaljujući prošloj godini i dobrom odazivu kroničnih bolesnika i građana općenito na cijepljenje protiv gripe, uz propisane epidemiološke mjere zbog pandemije uključujući maske i socijalnu distancu, imali smo mali broj slučajeva oboljelih od gripe i stavili je pod kontrolu, s oko 700.000 procijepljenih građana.

Nema razloga za lažno samopouzdanje odnosno - nema prostora lažnom samopouzdanju da je ove godine nije potrebno cijepiti se, složile su se mnoge stručne i strukovne zdravstvene organizacije! Potrebno je cijepiti se i ove godine. I ove sezone nosi se zdravlje - slogan je to kampanje koja je predstavljena prije početka sezone cijepljenja protiv gripe.

Udruga poslodavaca u zdravstvu uz pokroviteljstvo Ministarstvo zdravstvo, te partnerstvo s relevantnim institucijama i udruženjima (od liječničkih društava do Ljekarničke komore i Hrvatske komore medicinskih sestara), Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar MEFZG, Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba provodi edukativno javnozdravstveni projekt “OVE SEZONE NOSI SE ZDRAVLJE! – CIJEPI SE PROTIV GRIPE” tijekom listopada i studenoga.

Partneri ove edukativne inicijative su udruge pacijenata koji zastupaju kronične bolesnike i posebno rizičnu skupinu građana za komplikacije gripe (svi kronično oboljeli poput dijabetičara, plućnih bolesnika, oboljeli od srčano-žilnih bolesti, osobe starije životne dobi) te drugi zainteresirani partneri u zdravlju. U sklopu projekta predviđena je i kontinuirana edukacija zdravstvenih djelatnika o najnovijim smjernicama cijepljenja protiv gripe u doba pandemije, paralelno s cijepljenjem protiv koronavirusa, kako bi građanima bila omogućena najučinkovitija prevencija utemeljena na znanosti i struci.

Važno nam je djelovati preventivno i cijepiti kronične bolesnike i druge zainteresirane građane protiv gripe iz kliničkih, društvenih i ekonomskih razloga! Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva pokrenula s brojnim stručnim i strukovnim partnerima edukativno javnozdravstvenu kampanju „Ove sezone nosi se zdravlje“ iz više razloga; prije svega u interesu javnog zdravlja građana, zdravlja zdravstvenog kadra i održivosti zdravstvenog sustava na razini primarne i bolničke razine. Zdravstveni sustav s pritiskom teško oboljelih od gripe usred pandemije koronavirusa zaista je nešto što trebamo i želimo izbjeći iz mnogo razloga!“, izjavio je direktor UPUZ-a mr. sc. Dražen Jurković, dr. med. ujedno i predsjednik Hrvatskog društva za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora.

Hrvatska je u protekloj godini zahvaljujući velikom odazivu i interesu građana za cijepljenje protiv gripe, uz epidemiološke mjere vezane uz pandemiju, uspjela staviti gripu pod kontrolu prošle sezone, s oko 700.000 cijepljenih protiv gripe, što je poticaj da i ove godine pokažemo jednaki interes za zdravlje i prevenciju komplikacija.

Ovom kampanjom želi se poslati snažni, jasni i dosljedni pozivi građanima na cijepljenje protiv gripe u nadolazećoj sezoni, omogućiti lakši i brži pristup zdravstvenim stručnjacima u manjim ili nedostupnijim lokalnim zajednicama kroz osnaženu suradnju liječnika i ljekarnika, želi se potaknuti proaktivna javna edukacija i komunikacija o važnosti cijepljenja protiv gripe u sprječavanju komplikacija u period pandemije i aktualnog cijepljenja protiv COVID-19, posebno u pogledu ciljne populacije i rizičnih skupina građana.

U javnosti se nametnulo i pitanje može li se istovremeno cijepiti protiv gripe i protiv korone.

Odgovor je da se mogu kombinirati zajedno. Preporučuje se razmak od 14 dana, ali se radi o dva cjepiva koja se mogu i istodobno primiti“, rekla je Goranka Petrović, dr. med., spec. epidemiologije iz Odjela za respiratorne bolesti, Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Stručnjaci su se složili da je osobito važno jasno i pravovremeno komunicirati široj i stručnoj javnosti smjernice i tijek imunizacije kada su dostupna dva važna cijepljenja za javno zdravlje svih građana a posebice kroničnih bolesnika - cijepljenje protiv gripe i protiv koronavirusa.

Stručnjaci su napomenuli kako virus gripe može izazvati vrlo teške oblike bolesti, slične i koroni, uključujući teške upale donjih dišnih putova, odnosno upale pluća, upala osrčja, upala mozga (encefalitis), zatajenje bubrega, a da su bolesti podložniji oni slabijeg imuniteta, osobe oboljele od kroničnih bolesti (dijabetičari, plućni bolesnici, oboljeli od krvožilnih bolesti, itd.), kao i osobe starije životne dobi iznad 65. godine.

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i predsjednik Hrvatskog društva za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora, mr. sc. Dražen Jurković, dr. med. o cijepljenju je rekao: „Danas je to jedina mjera koja je učinkovita. Ja kao epidemiolog ne znam bolju zaštitu od respiratornih inspekcija poput gripe i COVID-19 nego što je cijepljenje!

Protekla godina je pokazala da je cijepljenje protiv gripe – must have za zdravlje pojedinca i zajednice!

Tko se treba cijepiti protiv gripe?

Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobe za koje je cijepljenje u Hrvatskoj besplatno su sljedeće:

 • osobe životne dobi 65 godina i starije
 • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika
 • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
 • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
 • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu),
 • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz medicinske njege i sl.
 • zdravstveni radnici
 • trudnice

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika s cjepivom kupljenim u ljekarnama, izdanom na temelju liječničkog recepta.

Više informacija dostupno je na www.hzjz.hr

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti