Donosimo najučestalije mitove o prehladi

Donosimo najučestalije mitove o prehladi

Donosimo najučestalije mitove o prehladi
  • Objavljeno: Subota, 12.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Prehlada mnogima zagorčava život pogotovo kad se proteže kroz cijelu zimu. Koliko dugo traje, kako se prenosi i kako je liječiti - postoje brojni odgovori na najčešća pitanja vezana za prehladu. Otkrivamo koji odgovori su točni, a koji su zapravo samo mit.

Vitamin C pomaže kod kašlja i kihanja

Uvijek se govori kako je potrebno unositi poveću količinu vitamina C, no nažalost to neće ublažiti kašalj i kihanje. Prije pomaže dobar san, lagane šetnje na svježem zraku, povećani unos tekućine te konzumacija namirnica koje obiluju raznim vitaminima.

Cjepivo protiv gripe štiti 100%

Cjepivo protiv gripe ne štiti 100%, ali u prosjeku sprječava oko 50% bolesti i ublažava potencijalne komplikacije.

Seks jača imunološki

Brojna istraživanja su pokazala kako seks pozitivno djeluje na imunološki sustav i smanjuje mogućnost obolijevanja. Ali kako bi bilo učinka, potrebno je biti aktivan barem dva puta tjedno.

Bez poljubaca, molim

Većina zaraza prenosi se kroz nos i oči i to se najčešće događa i prije idućeg poljupca. Stoga, bez brige, nećete se nužno zaraziti zbog ljubljena. Inače ljubljenje zbog razmjene bakterija jača imunitet.

Toplo mlijeko s medom ublažava grlobolju

Ovaj napitak ne liječi grlobolju, ali može je ublažiti. Pripazite da med ne stavljate u vruće mlijeko nego samo u toplo.

Prehlada se javlja zbog hladnoće

Samo zbog hladnoće se nitko nije prehladio. Ali što je niža tjelesna temperatura, lošije radi i imunološki sustav. Stoga je važno prikladno i slojevito se odijevati kako bi vam u svakom trenutku bilo toplo. Zimi nemojte zaboraviti na kapu i rukavice.

Nemojte slučajno zadržavati kihanje

Kihanje je svojevrsni mehanizam čišćenja, stoga je bitno ne zadržavati kihanje. Pri ruci imajte uvijek maramicu u koju možete kihnuti.

Kad nosi curi uvijek koristite maramicu

Nipošto nemojte uvlačiti šlajm jer čišćenjem nosa izbacujete dio bakterija iz tijela.

Prehlada dolazi na tri dana, ostaje tri dana, odlazi za tri dana

Ova činjenica je istinita. Vrijeme inkubacije prehlade traje od jednog do tri dana, nakon toga slijedi taj poznati “bolestan” osjećaj koji, naravno ovisno o jačini imuniteta, traje oko tri dana.

Vezani članci:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti