Čokolada je dobra za vas slično kao i vježbanje

Čokolada je dobra za vas slično kao i vježbanje

Čokolada je dobra za vas slično kao i vježbanje
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kako mala količina tamne čokolade može poboljšati zdravlje na sličan način kao da ste vježbali.

Istraživači su se usredotočili na mitohondrije, sićušne „kućice energije" u stanicama koje stvaraju energiju, te su otkrili kako spoj iz biljaka kojeg pronalazimo i u čokoladi, pod nazivom epikatekin, čini se da stimulira iste reakcije mišića kao i snažna aktivnost.

Dr. Moh Malek s Wayne State Universitya u Detroitu, vodio je istraživanje na miševima, a njegovu izjavu prenosi Telegraph: ''Mitohondriji proizvode energiju koja se koristi od strane stanica u tijelu. Više mitohondrija, znači da se proizvodi više energije i na kraju se može obaviti više posla."

''Aerobne vježbe, kao što je trčanje ili biciklizam, povećavaju broj mitohondrija u mišićnim stanicama. Naše istraživanje je utvrdilo kako epikatekin stvara isti tjelesni odgovor. Osobito u srčanim i skeletnim mišićima.''

Dva puta dnevno kroz 15 dana, miševi su dobivali određenu vrstu epikatekina iz kakaa. U isto vrijeme, životinje su imale 30 minutni trening na traci za trčanje svaki dan.

Istraživači su otkrili kako su miševi hranjeni samo epikatekinom imali iste vježbene performanse kao i oni koji su imali 30 minutni trening.

Znanstvenici se nadaju kako će njihovo istraživanje dovesti do boljih načina za borbu protiv dobnog propadanja mišića.

''Broj mitohondrija u mišićima se smanjuje kako starimo, a to na nas utječe fizički u smislu proizvodnje energije i izdržljivosti mišića,'' objašnjava dr. Malek.

''Primjenom onoga što znamo o sposobnostima epikatekina, to jest da poboljšava brojčanost mitohondrija, možda možemo osigurati dobar pristup za smanjenje utjecaja starenja mišića.''

Miševi srednje dobi koji su i vježbali i jeli epikatekin, pokazali su još veću dobrobit.

''Čini se da bi liječenje epikatekinom u kombinaciji s vježbanjem, moglo biti odlično sredstvo za usporavanje starenja mišića,'' zaključuje dr. Malek.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti