Kako poboljšati pamćenje u bilo kojoj dobi?

Kako poboljšati pamćenje u bilo kojoj dobi?

Kako poboljšati pamćenje u bilo kojoj dobi?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Naš mozak se neprestano nalazi pod stimulacijama koje nisu uvijek dobre. Starenjem se može smanjiti sposobnost fokusiranja, može doći do nastanka problema s pamćenjem i donošenjem racionalnih odluka.

Nekoliko istraživanja pokazuje kako osobe bilo koje dobi mogu poraditi na tome da poprave svoje pamćenje i mogu poduzeti neke korake koji će im pomoći da svoj mozak održe u što boljoj formi.

Ostanite znatiželjni

Znatiželja nam omogućuje da učimo i pamtimo različite informacije. Brojna istraživanja su pokazala kako se tijekom znatiželje u mozgu aktiviraju dijelovi odgovorni za osjećaj nagrade, što potiče pamćenje i učenje.

Dokazano je da hipokampus (dio mozga zaslužan za pamćenje) i dopamin (neurotransmiter koji potiče dobre osjećaje) potiču pamćenje i pospješuju sposobnost učenja. U jednom istraživanju su znanstvenici ustanovili kako u trenucima, kada je znatiželja na vrhuncu, sudionici lakše pamte i brže uče.

Poradite na vokabularu

Ako je vaš vokabular sužen, vrijeme je da poradite na njemu jer na taj način poboljšavate zdravlje mozga. Dokazano je kako osobe koje ostvaruju lošije rezultate na testovima riječima imaju slabije kognitivne sposobnosti.

Širenje vokabulara se pokazalo odličnim za poboljšanje funkcije mozga i prevenciju demencije, naročito Alzheimerove bolesti. Učite i pamtite nove riječi jer je to odlična vježba za mozak. To vam može pomoći u starijim danima, kada ćete s pamćenjem imati problema.

Vježbajte

Dok god vježbate pravilno, 20 minuta je sasvim dovoljno za bolje zdravlje mozga. Znanstvenici su dokazali da tjelovježba može pomoći u kontroli emocija, što je ključno u održavanju pamćenja. Istraživanja su pokazala da bilo koji oblik tjelovježbe može učiniti čuda za vaše pamćenje.

Tijekom vježbanja se oslobađaju hormoni koji čine da se osjećamo dobro. Prethodna istraživanja su pokazala kako je aerobna tjelovježba dobra za popravljanje raspoloženja, a zajedno s vježbama snage ćete popraviti raspoloženje i postati emocionalno stabilniji. To su ključne stvari koje su potrebne za dobru kognitivnu funkciju mozga.

Umjereno konzumirajte tamnu čokoladu

Znanstvenici su dokazali da 900 miligrama flavonola dnevno, a pronalazimo ga u tamnoj čokoladi, kakau i čajevima, može učiniti čuda za vaše pamćenje. Osobe koje su svakodnevno unosile 900 miligrama flavonola su dale bolje rezultate u testovima pamćenja, u odnosu na osobe koje su konzumirale malo ili nimalo flavonola.

Flavonoli, koje pronalazimo u mliječnoj čokoladi, nisu dovoljni. Najbolje je da ih unosite putem konzumacije tamne čokolade, s najmanje 70% kakaa. Ili da konzumirate čajeve ili čisti kakao. Neke vrste voća i povrća također sadrže flavonole. Istraživanja su pokazala da flavonole možemo pronaći u citrusnom voću.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije