Današnja djeca su deblja od svojih roditelja?

Današnja djeca su deblja od svojih roditelja?

Današnja djeca su deblja od svojih roditelja?
  • Objavljeno: Srijeda, 20.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Današnja djeca imaju veći postotak masnog tkiva, u odnosu na njihove roditelje kada su bili iste dobi, otkriva novo istraživanje američkih znanstvenika.

Znanstvenici su proučavali rezultate od više od 50 istraživanja koja su se provodila u razdoblju od 1964. do 2010. U tim istraživanjima je sudjelovalo više od 25 milijuna djece iz 28 zemalja.

Rezultati promatranja kardiovaskularne izdržljivosti su pokazali da djeca iz generacije u generaciju imaju sve manju kardiovaskularnu izdržljivost.

Naime, kardiovaskularna izdržljivost se svakim desetljećem smanjivala za u prosjeku 5%, prenosi DailyMail.

"Smanjenje kardiovaskularne izdržljivosti je vjerojatno uzrokovano društvenim, psihosocijalnim i fiziološkim faktorima", izjavio je voditelj istraživanja dr. Grant Tomkinson.

Znanstvenici ističu da djecu trebamo potaknuti da svaki dan provedu najmanje 60 minuta radeći aerobne vježbe, kao što su trčanje, hodanje, vožnja bicikla ili plivanje.

Današnja djeca imaju za otprilike 15% manju kardiovaskularnu izdržljivost, u odnosu na roditelje kada su bili njihove dobi.

Ovo istraživanje potvrđuje da je dječja pretilost i manjak aktivnosti problem koji se s godinama adekvatno ne rješava, a manjak kardiovaskularne izdržljivosti u dječjoj dobi povećava rizik od nastanka različitih bolesti kasnije u životu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti