Kava sprječava nastanak dijabetesa?

Kava sprječava nastanak dijabetesa?

Kava sprječava nastanak dijabetesa?
  • Objavljeno: Utorak, 19.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svakodnevna i umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od nastanka dijabetesa kasnije u životu, i to za 25%, otkrivaju nam znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Information on Coffee.

Znanstvenici su ustanovili da 3 do 4 šalice kave dnevno odlične za dodatnu prevenciju dijabetesa tipa 2.

"Kava je predmet velikog broja istraživanja, a njezino djelovanje još uvijek nije u potpunosti poznato", izjavio je voditelj istraživanja prof. Siamak Bidel.

Kava je odličan izvor polifenola, spojeva koje pronalazimo u tamnoj čokoladi i crnom vinu. Polifenoli imaju antioksidacijsko djelovanje, odnosno, smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu.

"Kava je ukusna, pristupačna i podiže razinu energije, zbog toga nam se čini tako jednostavnim i teškim za povjerovat da može spriječiti nastanak dijabetesa kasnije u životu", dodao je dr. Bidel.

Antioksidacijsko djelovanje kave će pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu, čime će se značajno smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti krvožilnog sustava.

Kada se kava kombinira sa zdravim životnim navikama, odnosno vježbanjem i raznolikom i uravnoteženom prehranom, ona doprinosi prevenciji različitih bolesti, uključujući i dijabetes tipa 2.

Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti