Kava sprječava nastanak dijabetesa?
Svakodnevna i umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od nastanka dijabetesa kasnije u životu, i to za 25%, otkrivaju nam znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Information on Coffee.
Znanstvenici su ustanovili da 3 do 4 šalice kave dnevno odlične za dodatnu prevenciju dijabetesa tipa 2.
"Kava je predmet velikog broja istraživanja, a njezino djelovanje još uvijek nije u potpunosti poznato", izjavio je voditelj istraživanja prof. Siamak Bidel.
Kava je odličan izvor polifenola, spojeva koje pronalazimo u tamnoj čokoladi i crnom vinu. Polifenoli imaju antioksidacijsko djelovanje, odnosno, smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu.
"Kava je ukusna, pristupačna i podiže razinu energije, zbog toga nam se čini tako jednostavnim i teškim za povjerovat da može spriječiti nastanak dijabetesa kasnije u životu", dodao je dr. Bidel.
Antioksidacijsko djelovanje kave će pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu, čime će se značajno smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti krvožilnog sustava.
Kada se kava kombinira sa zdravim životnim navikama, odnosno vježbanjem i raznolikom i uravnoteženom prehranom, ona doprinosi prevenciji različitih bolesti, uključujući i dijabetes tipa 2.
Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345