Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kava sprječava nastanak dijabetesa?

Kava sprječava nastanak dijabetesa?

Kava sprječava nastanak dijabetesa?
  • Objavljeno: Utorak, 19.11.2013.
  • Broj pregleda: 943
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svakodnevna i umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od nastanka dijabetesa kasnije u životu, i to za 25%, otkrivaju nam znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Information on Coffee.

Znanstvenici su ustanovili da 3 do 4 šalice kave dnevno odlične za dodatnu prevenciju dijabetesa tipa 2.

"Kava je predmet velikog broja istraživanja, a njezino djelovanje još uvijek nije u potpunosti poznato", izjavio je voditelj istraživanja prof. Siamak Bidel.

Kava je odličan izvor polifenola, spojeva koje pronalazimo u tamnoj čokoladi i crnom vinu. Polifenoli imaju antioksidacijsko djelovanje, odnosno, smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu.

"Kava je ukusna, pristupačna i podiže razinu energije, zbog toga nam se čini tako jednostavnim i teškim za povjerovat da može spriječiti nastanak dijabetesa kasnije u životu", dodao je dr. Bidel.

Antioksidacijsko djelovanje kave će pomoći u smanjenju kronične upale u tijelu, čime će se značajno smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti krvožilnog sustava.

Kada se kava kombinira sa zdravim životnim navikama, odnosno vježbanjem i raznolikom i uravnoteženom prehranom, ona doprinosi prevenciji različitih bolesti, uključujući i dijabetes tipa 2.

Znanstvenici ističu da su rezultati ovog istraživanja preliminarni i da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti