Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo

Dijabetičko stopalo
  • Objavljeno: Utorak, 22.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Usprkos zadovoljavajućeg postotka zacjeljivanja dugoročna prognoza pacijenata s dijabetičkim stopalom s ulkusima nije zadovoljavajuća, rekao je istraživač dr. Antoine Avignon za Reuters Health.

Avignon s Universite Montpellier i njegovi kolege su došli do navedenog zaključka nakon praćenja 89 pacijenata s dijabetičkim stopalom i ulkusima u trajanju od 6 godina. Sveukupno ulkus je zacijelio kod 69 pacijenata koji su uspjeli izbjeći veću amputaciju.

No ipak 42 od 69 pacijenata je imalo povratak ulkusa i do kraja vremena praćenja, 25 pacijenata (28.1%) je bilo onesposobljeno i ovisno o brizi drugih. Ukupno, samo 40 od početnih 89 pacijenata (44.9%) je postiglo totalni uspjeh u liječenju prema upotrebljenim kriterijima.

Tijekom studije 46 pacijenata je umrlo, 23 od kardiovaskularnih uzroka, ali 9 je umrlo zbog komplikacija vezanih za ulkus na nozi. Nakon usporedbe svih faktora koji su mogli utjecati na ishod, kao što je dob, samo je stanje bubrega bio nezavistan predskazatelj mortaliteta.

Naše je mišljenje, zaključio je Antoine, da je obavezno definirati internacionalne kriterije za njegu dijabetičkog stopala i ulkusa. Ti kriteriji moraju proći više od same procjene udjela zacjeljivanja.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.¸

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti