Djevojčice danas ulaze u pubertet sa deset godina

Djevojčice danas ulaze u pubertet sa deset godina

Djevojčice danas ulaze u pubertet sa deset godina
  • Objavljeno: Srijeda, 16.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nova istraživanja pokazuju da zadnje generacije djevojčica ulaze u pubertet prije desete godine. Ta činjenica povećava  strah od toga da bi mogle ranije postati spolno aktivne.

Internacionalni standard za prosječan ulazak u pubertet određen je 1960. Tada je određeno da taj period kod djevojčica počinje sa 12, a kod dječaka sa 14, kada njihovi glasovi počinju pucati i kada naglo izrastu.

Znanstvenici su zaključili da srednja dob kada započinje razvoj dojki kod djevojčica sada počinje sa devet godina i 10 mjeseci - to je skoro godinu dana ranije nego što je zaključeno u posljednjem istraživanju 1991.

Razlog za ovaj fenomen još nije otkriven, ali vjeruju da je to povezano sa nezdravim načinom života i izloženošću kemikalijama u hrani.

Istraživanje je provedeno u Danskoj 2006. godine, ali ovaj trend vrijedi i za ostatak svijeta.

Znanstvenici su zabrinuti da djevojčice postaju spremne za seksualni razvoj još u osnovnoj školi, a izlaganje hormonima u ranijoj dobi moglo bi povećati rizik od raka dojke.

Iznenađujuće je kolika se promjena dogodila u periodu od samo 15 godina. Ako djevojčice ranije sazrijevaju, ulaze u tinejdžerske probleme u ranijoj dobi i imaju veće šanse za dobivanje bolesti.

Trebali bi se zabrinuti zbog ove činjenice nevezano koji je razlog za ove promjene. Jasno je da nešto utječe na našu djecu, bila to loša hrana, kemikalije iz okoliša ili manjak fizičke aktivnosti.

Rani ulazak u pubertet znači dulje izlaganje oestroegenu što je veliki faktor u razvoju raka dojke. Uz to postoji i veći rizik od bolesti srca.

Veliki broj umjetno proizvedenih kemikalija se okrivljuju za miješanje u seksualni razvoj, posebno bisphenol A, plastika koja se nalazi u  ambalaži konzerva i u bočicama za hranjenje djece.

Trenutno se provode istraživanja o povezanosti seksualnog sazrijevanja i bisphenola A.

Još jedan faktor u pubertetu mogla bi biti i dijeta. Djeca jedu više nego prijašnje generacije i postaju veća, i u mnogim slučajevima pretila.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti