Što je 'tužno bež roditeljstvo' i koliko je bitno da djeci odgovaraju boje?

Što je 'tužno bež roditeljstvo' i koliko je bitno da djeci odgovaraju boje?

Što je 'tužno bež roditeljstvo' i koliko je bitno da djeci odgovaraju boje?
  • Objavljeno: Utorak, 28.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Trendovi uzoraka i boja jednako su utjecajni kao i trendovi određenih odjevnih komada i dodataka. Posljednjih godina crna i bež boja dominiraju svjetskim modnim trendovima te nose naziv "clean look." No, ove boje nisu ostale samo u domeni žena, već se trend prelio i na djecu. Tako ćete u trgovinama danas sve više pronaći dominiranje "bezličnih" boja, bilo da je u pitanju odjeća, namještaj, ali i igračke za djecu. Bež boju, koja je zavladala dječjom modom i dizajnom, humoristična spisateljica Hayley DeRoche tako je nazvala "tužna bež".

Koliko su bitne boje za djetetov razvoj i što misli o ovom trendu, otkrila nam je Jasmina Hadela, prof. Vlasnica Centra za rani razvoj u djetinjstvu, doktorandica pedagogije i psihosocijalnih studija, edukantica integrativne geštalt psihoterapije i edukatorica svjesnog roditeljstva s Instituta dr. Shefali Tsabary.

"Bež roditeljstvo još je jedan nazivni trend. Nisam sigurna da u Hrvatskoj dominira koliko i u svijetu i je li cijeli naziv i pompa malo pretjeran. Kao i svaki drugi trend, on u živote roditelja dovodi još jednu brigu, izazov. Ako imam boje, jesu li dobre boje? Jesam li upropastio svoje dijete jer sam odabrao bež posteljinu? Ne, nismo upropastili djecu bež posteljinom - da odmah razjasnimo", rekla je Jasmina Hadela.

Što mislite o ovom trendu i kada može biti pretjeran?

Svaki trend može biti pretjeran u onom trenu kada nepotrebno gura na drugo mjesto sve važnije stvari. Važnije stvari poput one da je majka zadovoljna i odmorna, da je dijete voljeno i čuvano. Boja posteljine ili namještaja u odnosu na to definitivno je drugotne važnosti. Međutim, i komercijalni trendovi ne idu u prilog roditeljevom izboru. Tamo je, ako pogledamo prosječan izlog, većina toga doista u nijansama bež ili zemljanim tonovima. Sada se već rijetko može pronaći, primjerice, tirkizni prekrivač za dječji krevetić.

Koliko su boje bitne za djetetov razvoj?

Roditelji trebaju prvenstveno slušati sebe i djelovati unutar vlastitih budžeta i želja. Ne treba trčati za nekim trendom, ali ne treba se niti osjećati loše ako nam se neki trend dopada. Naravno, poticajna okolina izrazito je važna za bebu ili dijete i njegov razvoj. Kao jedan od primjera, o poticajnoj i prozračnoj okolini mnogo se govori u Montessori pristupu. Ne možemo zanemariti činjenicu da za kvalitetan razvoj vida treba imati doticaj s bojama iz prirode. Potreban je taj stimulans da bismo mu proširili spektar boja. Ako dijete ima afiniteta koje roditelj može ispuniti i budžet koji to dopušta - dobro je pratiti ukus djeteta. Ako je dijete malo, roditelji trebaju pratiti svoj ukus, mogućnosti, intuiciju.

Trebaju li djeca samostalno odlučivati o bojama, birati svoju odjeću i igračke te sudjelovati u odlukama o uređenju interijera njihove sobe?

Kada djeca mogu sudjelovati, naravno da je važno da imaju pravo na izbor, ali roditelji su ti koji postavljaju granice. Ako dijete želi sofu od tisuću eura, roditelj nije dužan to ispuniti. Također, bilo bi malo teško da djeca odluče imati crvene zidove i šareni parket jer to nije u skladu s ukusom roditelja. Da, definitivno djeca trebaju imati izbor, ali roditelji su voditelji koji im pružaju opcije na biranje.

Smatrate li da je djeci bitno da im boje odgovaraju?

Sigurno je važno, ali nije prvenstveno. Puno je bitnije da roditelji s njima razgovaraju iskreno i neposredno, da dijete raste u sigurnoj okolini, voljeno, shvaćeno, s roditeljima koji su podržavajući. Boja zidova neće nanijeti štete koju ljubav i brižnost ne mogu nadoknaditi.

Zašto mislite da mame sve više brinu o estetici? Što biste im poručili?

Sve ove teme dodaju na mame i tate još tereta. Od brojnih pritisaka u medijima, obiteljima pa sve do različitih edukatora. Svatko gura svoju ideju u prvi plan i roditelji se gube. Bilo bi sada doista smiješno reći da je loše da mama pazi na estetiku. Ako ona mari i to je čini sretnom, neka pazi na estetiku i uživa u odabirima zajedno sa svojim djetetom. Međutim, svakako ne zaboraviti i na važnost dodira sa “živim” stvarima i bojama iz prirode koje su dio zdravog razvoja djeteta.

Svakako bih i nadodala da je dobro informirati se o važnosti boja u razvoju djeteta, odnosno u različitoj razvojnoj fazi prije odluke o tome hoćemo li u potpunosti pratiti neki trend ili ne. Nikad nije sve jednoznačno. Smatram da možemo dobro kombinirati različite ukuse, ali je važno da ne odemo u krajnosti koje nemaju veze s onime što živimo, samo da bismo slijedili nekog drugog. Za bilo kakve dvoumice oko razvoja djeteta roditelji bi se trebali obratiti stručnoj osobi, a sve što pronađu na internetu trebali bi uzimati s mjerom opreza, jer ono što odgovara mojoj obitelji, ne mora značiti da će odgovarati i vašoj obitelji.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije