Vuvuzele opasne za sluh

Vuvuzele opasne za sluh

Vuvuzele opasne za sluh
  • Objavljeno: Srijeda, 16.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zvuk vuvuzele postao je zaštitni znak Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi 2010. Istovremeno stručnjaci upozoravaju  navijače da zaštite svoj sluh od ovih glasnih plastičnih truba.

Zvuk iznad 85 decibela može uzrokovati oštećenja nakon nekog vremena.

Vuvuzela je glasnija od motorne pile i kosilice za travu koje se nalaze na 110 decibela, a sirene vozila hitne pomoći imaju 120 decibela. Oštećenja sluha mogla bi postati još gora nakon utakmice, kada uslijede glasni tulumi.

Zdravstvene organizacije tvrde da postoji rizik od privremenom zujanja u ušima i trajnog oštećenja sluha.

Jedna vuvuzela na udaljenosti od jednog metra proizvodi 116 decibela. Slušanjem tog jednog instrumenta 7 do 22 sekunde prijeći ćete dopuštene razine buke na radu. Cijela skupina ljudi proizvodi još više  buke. Jedini način ublažavanja posljedica ove buke je korištenje čepića za uši na stadionu, u klubovima, pubovima i na nogometnim festivalima.

Televizijske kuće moraju balansirati koliko zvuka navijača na stadionu koristiti u usporedbi sa glasom komentatora. Ako se navijači ne čuju utakmici nedostaje atmosfere pa ih ne mogu u potpunosti isključiti. Ako gledate utakmicu kod kuće pokušajte prihvatit zvuk kao dio pozadine. Uživajte u atmosferi koliko možete.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti