Dlakavost odbija kukce!

Dlakavost odbija kukce!

Dlakavost odbija kukce!
  • Objavljeno: Petak, 16.12.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici u Velikoj Britaniji su proveli istraživanje u kojem su otkrili da stjenice, koje prebivaju u krevetima, neće gristi ljude koji su dlakaviji. Istraživanje su proveli na 29 volontera. Pratili su stjenice te su ustanovili da stjenice lakše dođu do kože kada je ona glatka i bez dlaka.

Naime, dlačice na tijelu otežavaju put stjenicama do kože. Također će osoba, ukoliko ima dlake, lakše osjetiti stjenicu te ju na vrijeme ukloniti jer se one često pričvrste za dlaku.

"Naša otkrića pokazuju da tijelo s više dlačica otežava put stjenicama. Dlačice su pričvršćene na živcima, stoga kada se stjenica zaplete u dlačice lakše ćemo ju otkriti i ukloniti," BBC News prenosi izjavu prof. Michaela Siva - Jothya, znanstvenika s Odjela životinjskih i biljnih znanosti Svaučilišta u Sheffieldu.

Prof. Siva - Jothy dodaje: "Dlake djeluju zastrašujuće za kukce te im otežavaju put do kože".

S druge strane, ekstremna dlakavost može biti veći nedostatak nego prednost. Naime, kukac će se lakše moći sakriti među guste dlake.

Znanstvenici poručuju da redovito mijenjate i zračite posteljinu jer je to najsigurniji način da izbjegnete stjenice i njihove ugrize.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti