Manjak sna povezan s pretilosti kod djece

Manjak sna povezan s pretilosti kod djece

Manjak sna povezan s pretilosti kod djece
  • Objavljeno: Subota, 11.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dojenčad i predškolska djeca koja ne spavaju dovoljno po noći imaju veći rizik za kasniju pretilost u djetinjstvu.

Istraživači su također utvrdili da dnevno drijemanje nije adekvatna zamjena za izgubljeno noćno spavanje u smislu sprječavanja pretilosti.

U istraživanju je sudjelovalo 1.930 djece, u dobi od 1 mjeseca do 13 godina, koji su bili podijeljeni u dvije skupine, mlađi (od 1 do 59 mjeseci) i stariji (od 5 do 13 godina). Podaci o djeci su prikupljeni na početku istraživanja (osnova) u 1997. godini i ponovo u 2002. godini (praćenje).

Kod praćenja je 33 posto mlađe djece i 36 posto starije djece imalo prekomjernu težinu ili su bili pretili. Među mlađom djecom, manjak dovoljnog noćnog spavanja kod osnove povezan je s povećanim rizikom za kasniju prekomjernu težinu ili pretilost.

Među starijom djecom, količina sna kod osnove nije bila povezana s težinom pri praćenju. Međutim, nedostatak noćnog spavanja kod praćenja je povezan s povećanim rizikom pomaka od normalne težine do prekomjerne težine i od prekomjerne težine do pretilosti.

Nalazi „sugeriraju da postoji kritična „rupa" prije nego djeca navrše pet godina starosti kada noćno spavanje može biti važno za kasniji status pretilosti", objašnjavaju F. Janice Bell sa Sveučilišta Washington i Frederick J. Zimmerman sa Sveučilišta Kalifornija.

„Trajanje sna je promjenjiv čimbenik rizika s potencijalno važnim implikacijama za prevenciju i liječenje pretilosti", zaključuju autori.

„Nedovoljno noćnog spavanja kod dojenčadi i predškolske djece čini se predstavlja trajan čimbenik rizika za kasniju pretilost, dok je čini se istovremeno spavanje također važno za težinu kod adolescenata. Popodnevno drijemanje nije imalo nikakav učinak na razvoj pretilosti i nije zamjena za dovoljno noćnog spavanja."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti