Držanje laptopa na nogama može uzrokovati sindrom spržene kože

Držanje laptopa na nogama može uzrokovati sindrom spržene kože

Držanje laptopa na nogama može uzrokovati sindrom spržene kože
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Medicinsko istraživanje je utvrdilo kako postavljanje uređaja poput laptopa na kožu kroz duže vrijeme može dovesti do „sindroma spržene kože", neobično stanje kože koje joj daje izgled zgužvanosti uzrokovano dugoročnom izlaganju toplini.

U jednom od slučaja, kod 12-godišnjeg dječaka razvilo se obezbojenje na koži sa spužvastim uzorkom na lijevom bedru nakon igranja računalnih igara na nekoliko sati dnevno kroz nekoliko mjeseci.

„Dječak je prepoznao kako je laptop bi dosta vruć na lijevoj strani, međutim, bez obzira na to, on nije promijenio njegov položaj," objašnjavaju švicarski istraživači.

Drugi primjeri uključuju studenticu prava iz Virginije koja je tražila pomoć zbog zgužvanog obezbojenja na nozi.

Dr. Kimberley Salkey, koja je liječila mladu ženu, nije mogla pronaći izvor problema dok nije otkrila kako studentica provodi oko šest sati dnevno radeći s laptopom na krilu. Temperatura ispod lapota je zabilježena na prosječnih 52C.

Stanje također može biti uzrokovano pretjeranom upotrebom različitih „padova" i sličnih elektroničkih uređaja koji su u biti takvi izvori topline koji obično nisu dovoljno vrući da bi izazvali opekline. To je uglavnom bezopasna pojava, ali može uzrokovati trajno zatamnjenje kože. U vrlo rijetkim slučajevima, stanje može uzrokovati oštećenja koja uzrokuju rak kože, zaključuju švicarski istraživači, dr. Andreas Arnold i dr. Peter Itin iz Sveučilišne bolnice u Baselu. Oni ne navode nijedan slučaj raka kože povezanim s upotrebom laptopa, ali predlažu, čisto radi sigurnosti, stavljanje laptopa u torbice ili druge vrste toplinskih zaštita ako ga namjeravate držati u krilu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti