Držanje za ruke smanjuje stres i ublažava bolove!

Držanje za ruke smanjuje stres i ublažava bolove!

Držanje za ruke smanjuje stres i ublažava bolove!
  • Objavljeno: Srijeda, 24.02.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Neobično je da jedan tako jednostavan čin kao što je držanje za ruke ima veliki utjecaj na emocionalno, psihološko i fizičko zdravlje.

Na dlanovima se nalazi veliki broj završetaka živaca. Upravo zbog toga držanje za ruke na tijelo ima pozitivan utjecaj na cjelokupni organizam.

Smanjuje razinu stresa

Istraživanja su pokazala da držanje za ruke može smanjiti razinu hormona stresa (kortizola). Kada je razina kortizola u tijelu povišena, tada puno intenzivnije reagiramo na dodir i on je puno djelotvorniji. Smanjenje razine kortizola ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca, krvožilnog sustava i mozga.

Povećava osjećaj sigurnosti

Držanje za ruke može povećati osjećaj sigurnosti, naročito u situacijama u kojima se ne osjećamo sigurnima. Povećanje osjećaja sigurnosti je posljedica smanjenja razine kortizola, ali i spoznaje da nismo sami, već da je netko uz nas.

Povećava emocionalnu povezanost

Baš kao što držanje za ruke smanjuje razinu kortizola, tako povećava razinu oksitocina. Oksitocin je poznat i kao hormon maženja jer se oslobađa tijekom razmjenjivanja nježnosti i daje nam osjećaj povezanosti s drugom osobom. Oksitocin je i hormon zaljubljenosti, što objašnjava zašto smo sretni kada smo zaljubljeni.

Ublažava bolove

Istraživanja su pokazala da dodir može ublažiti bolove. Kombinacijom smanjenja razine stresa, povećanja osjećaja sigurnosti i emocionalne povezanosti povećavam tjelesni prag boli. Znanstvenici su ustanovili da žene, čiji su muževi uz njih tijekom poroda, puno lakše podnesu bolove. Jedan od razloga je i moć dodira.

Saznajte kakvu moć krije dodir!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti