Duhan bez dima - rizik za rak
Proizvodi od duhana bez dima, koji uključuju duhan za šmrkanje i žvakanje, povećavaju rizik od pojave raka kod onih koji ih uživaju samo ne toliko kao kod pušenja, tvrde istraživači koji su promatrali uživanje navedenih prozivoda diljem svijeta i povećani rizik od raka.
Izvještaji u The Lancet Oncology tima vođenog s Dr. Paolo Boffeta iz International Agency for Research on Cancer u Francuskoj, pokazuju du da u prozvodima za šmrkanje i žvakanje duhana postoji više od 30 karcinogena, uključujući nitrozamine i metale.
Njihova analiza studija iz cijelog svijeta je pokazala da oni koji uzimaju navedene proizvode imaju za oko 80% povećan rizik od raka usne šupljine i 60% povećan rizik raka jednjaka.
Također imaju slično povećanje rizika od raka gušterače. Europske studije pokazuju da nema povećanog rizika od raka pluća, no u Americi studije pokazuju čak 80% povećan rizik raka pluća. Prema navedenom, znanstvenici ne preporučaju duhanske poizvode bez dima kao zamjenu za pušenje.
Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345