Ekstra djevičansko maslinovo ulje štiti jetru

Ekstra djevičansko maslinovo ulje štiti jetru

Ekstra djevičansko maslinovo ulje štiti jetru
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.08.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje je pokazalo kako ekstra djevičansko maslinovo ulje može zaštititi jetru od oksidativnog stresa.

Kao dio istraživanja, znanstvenici su izložili štakore umjereno otrovnom herbicidu za koji je poznato da oštećuje antioksidanse i izaziva oksidativni stres, tako utvrdivši da su štakori pod prehranom koja sadrži maslinovo ulje djelomično bili zaštićeni od posljedica oštećenja jetre.

Mohamed Hammami sa Tuniskog sveučilišta i kolege sa Sveučilišta iz Saudijske Arabije, obavljali su pokuse na skupini od 80 štakora.

Hammami je izjavio: „Maslinovo ulje je sastavni sastojak mediteranske prehrane. Sve je više dokaza kako ono može imati velike zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika koronarnih bolesti srca, prevencije nekih vrsta raka te modifikacija imunološkog sustava i odgovora tijela na upale."

„Ovim istraživanjem smo pokazali da ekstra djevičansko maslinovo ulje i njeni ekstrakti štite od oksidativnog oštećenja jetrenog tkiva."

Istraživači su odvojili štakore u kontrolnu skupinu, grupa koja je imala maslinovo ulje u prehrani te 6 grupa koje su bile izložene herbicidima, sa ili bez maslinovog ulja, ili s jednim od dva uljna ekstrakta (hidrofilna frakcija ili lipofilna frakcija). Svi štakori koji su bili pod utjecajem herbicida pokazali su znakove značajnog oštećenja jetre.

Međutim, ekstra djevičansko maslinovo ulje i dodatni unos hidrofilne frakcije inducirao je značajno povećanje aktivnosti antioksidativnih enzima te smanjenje simptoma oštećenja jetre.

Govoreći o rezultatima, Hammami je zaključio: „Hidrofilna frakcija maslinovog ulja čini se da je najdjelotvornija u smanjenju oksidativnog stresa induciranog toksinima, tako nam pokazujući kako bi hidrofilni ekstrakt mogao izvršiti izravan antioksidativni učinak na jetrene stanice. Međutim, potrebna su zasebna detaljnija istraživanja o učinku antioksidanskih spojeva i / ili njihovim interakcijama kako bi potvrdili ova otkrića."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti