Enzim koji sprečava rak

Enzim koji sprečava rak

Enzim koji sprečava rak
  • Objavljeno: Subota, 24.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su napravili prvi cjeloviti model enzima čija je zadaća kontrola signalizacijske mreže koja sprečava razvoj raka.

U istraživanju pod pokroviteljstvom britanske zaklade za istraživanje raka „Cancer Research UK“, pomoću kombinacije slikovne metode i modeliranja, stvoren je trodimenzionalni interaktivni model enzima protein kinaza B (PKB).

PKB je glavni regulator signalizacijskih putova koji određuju ponašanje stanice. Greška u toj mreži otvara put za razvoj raka, tako što dolazi do prekomjerne aktivacije spomenutog enzima.

Stručnjaci tvrde da će otkriće koje nam objašnjava kako ovaj enzim radi omogućiti i razumijevanje mehanizma djelovanja postojećih lijekova koji isključuju enzim, tako da se on ponaša kao i u normalnim stanicama. To će naposljetku pomoći znanstvenicima da razviju učinkovitije lijekove koji bi mogli spriječiti razvoj raka tako što će blokirati protein kinazu B.

Interaktivni model razotkrio je „tajnu šupljinu“ u strukturi enzima, te se pokazalo da bi to moglo biti mjesto djelovanja lijekova.
Znanstvenici tvrde da su pokazali da se inhibitorna molekula može vezati u tu tajnu šupljinu i tamo „zaključati enzim u inaktivno stanje“.

Voditelj istraživanja, profesor Banafshe Larijani, iz spomenute zaklade, komentirao je izvješće: „U tumorima se uočava preaktivan oblik enzima PKB, tako da otkriće načina na koji možemo isključiti enzim, zapravo stavlja prepreke na put razvoja raka.“

„Naš tim je prvi napravio model ovog važnog proteina i otkrio u kakvom je odnosu sa drugim molekulama u stanici. To znači da sada razumijemo kako su djelovali neki već postojeći lijekovi, a imamo i podatke koji će nam omogućiti razvoj novih, još boljih i djelotvornijih lijekova,“ zaključio je na kraju profesor Larijani.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti