EU odobrila u Kanadi zabranjene bočice

EU odobrila u Kanadi zabranjene bočice

EU odobrila u Kanadi zabranjene bočice
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je kemikaliju zastupljenu u dječjim bočicama i igračkama, zbog koje su ti proizvodi maknuti s polica kanadskih trgovina.

Kemikalija široko zastupljena u dječjim bočicama i igračkama za ublažavanje nelagode pri rastu zubi, zbog koje su ti proizvodi maknuti s polica kanadskih trgovina, sigurna je za europsku dojenčad, prenose europski mediji zaključak Europske agencije za sigurnost hrane.

Razine bisfenola A ili BPA, pronađene u tim proizvodima, ne ugrožavaju dojenčad u malim količinama, mišljenje je znanstvenika Europske agencije za sigurnost hrane koje su objavili europski mediji.

Ta supstanca "pruža dovoljnu marginu sigurnosti za zaštitu potrošača, uključujući fetuse i novorođenčad", navodi se u priopćenju EFSA-e.

"Nakon izlaganja kemikaliji BPA, ljudsko tijelo brzo preradi i eliminira tu supstancu", navodi se dalje.

"Izlaganje ljudskog fetusa BPA bilo bi zanemarivo jer majka brzo preradi i eliminira BPA iz tijela".

"Znanstvenici su također zaključili da je novorođenčad slično sposobna preraditi i eliminirati BPA u dozama manjim od jednog miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno".

Kontroverze vezane za tu kemikaliju pojavile su se u travnju ove godine kada je kanadska agencija za sigurnost hrane Health Canada izdalo ocjenu o BPA u kojoj je zaključilo da može predstavljati rizik za dojenčad, predloživši da se kvalificira kao "otrovna" za ljudsko zdravlje i okoliš.

BPA je kemikalija koja djeluje poput hormona u endokrinom sustavu i može poremetiti rad ljudskih hormona, što pak može dovesti do niza problema kao što su smanjena plodnost, abnormalnosti u reproduktivnom traktu, raniji početak puberteta, problemi vezani uz mozak i ponašanje, oštećenje imunoloških funkcija, te niz karcinoma i menstrualni problemi.

Europska agencija za hranu kazala je da će nastaviti pomno pratiti znanstvena otkrića vezana za BPA i bilo kakav utjecaj te kemikalije na zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti