Evo koliko kalorija imaju vaša omiljena božićna jela!

Evo koliko kalorija imaju vaša omiljena božićna jela!

Evo koliko kalorija imaju vaša omiljena božićna jela!
  • Objavljeno: Utorak, 24.12.2019.
  • Broj pregleda: 6.069
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanja pokazuju da za blagdane unosimo prosječno od 4500 do 7000 kcal na dan, ističe dr. sc. Jasenka Gajdoš Kljusurić, profesorica sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta.

Ako smo primjerice tijekom dva dana božićnih i dva dana novogodišnjih blagdana prosječno unosili 7000 kcal, unosili smo oko 5000 kcal na dan previše. Tih 5000 kcal pomnoženo s četiri dana je 20 000 kcal. Budući da se procjenjuje da prekomjerni unos od 7700 kcal rezultira debljanjem za oko 1 kg, u ovom primjeru očekuje se porast od oko 2,6 kg, objašnjava Gajdoš Kljusurić.

Dodaje da na ovu računicu utječe i unos soli u obrocima koji će dodatno zadržavati vodu u tijelu pa broj kilograma može još rasti. A ako tako jedete cijeli tjedan, može narasti do pet kilograma.

Ovog Božića smo za vas pripremili primamljive tople napitke, slasna glavna jela s prilozima i neodoljive deserte i spojili ih u Blagdansku kuharicu, koju možete skinuti u PDF formatu klikom na sliku ili ovdje!

Kalorije u blagdanskim jelima

Purica

423 KCAL sadrži purica s mlincima (meso bez masti veličine dlana i mlinci). Ako presolite ovo jelo, sol će dodatno zadržavati vodu u tijelu.

Recept za puricu možete pronaći ovdje ili klikom na sliku.

Odojak

341 KCAL sadrži serviranje odojka veličine dlana. To je oko 85-100 g, što znači da ćete tako unijeti od 290 do 341 kcal.

Kolači

283 KCAL sadrži 100 grama mađarice ili sličnog blagdanskog kremastog kolača.

Recept za kokos kuglice možete pronaći ovdje ili klikom na sliku.

Pašticada

267 KCAL sadrži serviranje od 200 grama pašticade (s umakom, bez njoka).

Janjetina

254 KCAL sadrži serviranje pečene janjetine. To je približno od 85 do 100 grama, što znači da ćete tako unijeti 219 - 254 kcal.

Recept za ukusnu janjetinu možete pronaći ovdje ili klikom na sliku.

Makovnjača

380 KCAL ima 100 grama makovnjače, upozorava prof. Gajdoš Kljusurić. Dodaje da je spas od debljanja umjerenost s hranom. Zato smanjite unos kaloričnih slastica i u prehranu ubacite voće i povrće jer će vas njihova vlakna zasititi.

Francuska salata

216 KCAL sadrži 100 grama francuske salate. To također ovisi o omjeru vrhnja i/ili majoneze, objašnjava prof. Gajdoš Kljusurić.

Recept za zdravu francusku salatu možete pronaći ovdje ili klikom na sliku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti