Što položaj tijela govori o vašem zdravlju?

Što položaj tijela govori o vašem zdravlju?

Što položaj tijela govori o vašem zdravlju?
  • Objavljeno: Utorak, 22.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vodeći stručnjaci svijeta ističu da način na koji sjedite i stojite o vašem zdravlju može otkriti puno više nego što mislite.

Pogrbljenost

Najčešće je znak napetih mišića kukova.

Loše držanje i pogrbljenost dok stojite i sjedite često znače da su vaši mišići kukova napeti. Oni se vežu na zdjelicu i kada su napeti, povlače kosti naprijed i nadolje, što uzrokuje nepravilno držanje i iskrivljenje kralježnice.

Stručnjaci predlažu da radite vježbe istezanja za cijelo tijelo kako biste potaknuli opuštanje mišića kukova.

Isprobajte 6 pokreta za istezanje cijelog tijela!

Teški kukovi

Najčešće su znak slabih stopala.

Možda vam ne zvuči logično, ali vanjski dio stopala možda nosi veći dio tjelesne težine. Vjerojatno tjelesna težina nije ravnomjerno raspoređena po stopalima. Ako ste primijetili da vam je zdjelica spuštena ili isturena, to može biti znak slabih stopala.

Za jačanje stopala stručnjaci preporučuju da što češće hodate bosi, naročito na neravnim površinama. Također možete valjati običnu staklenu bocu stopalima na ravnoj površini ili razmislite o ortopedskim ulošcima.

Saznajte zašto trebamo trčati bosi!

Isturen trbuh

Najčešće je znak slabih mišića trupa i previše opterećenih mišića leđa.

Ako pazite na prehranu i nemate višak kilograma na području trbuha, ali on nikada nije potpuno ravan, vjerojatno imate preslabe mišiće trupa. Sve to će dodatno opteretiti mišiće leđa i tjelesna težina neće biti ravnomjerno raspoređena.

Stručnjaci predlažu da većinu vremena držite trbuh uvučenim. To će vas potaknuti da se držite pravilno i smanjiti opterećenje na mišićima leđa.

Isprobajte vježbe za jače mišiće trupa!

Isturen donji dio trbuha

Najčešće je znak slabih mišića donjeg dijela leđa.

Mišići donjeg dijela leđa predstavljaju oslonac i potporu cijelom tijelu, naročito trupu. Ako su mišići donjeg dijela leđa slabi, koliko god se trudili trbuh neće biti ravan. Prvo ojačajte mišiće leđa, a tek onda radite na mišićima trbuha.

Stručnjaci predlažu da radite vježbe snage za leđa i obavezno nakon vježbanja istegnite mišiće leđa i trbuha.

Isprobajte vježbe za leđa!

Spuštena stražnjica

Najčešće je znak slabih mišića leđa.

Ako je stražnjica ravna ili spuštena, to može biti znak preslabih mišića leđa i trupa. Mišići trupa i leđa daju kralježnici prirodan zaobljen izgled na samom kraju, zbog čega i zdjelica postaje uspravna, a stražnjica izbočena.

Stručnjaci predlažu da za ispupčeniju stražnjicu radite vježbe za cijelo tijelo, odnosno vježbe koje će aktivirati sve mišićne skupine. Nemojte raditi vježbe isključivo za stražnjicu jer ćete puno sporije doći do rezultata.

Učvrstite cijelo tijelu u samo 20 minuta vježbanja!

Jedno rame je više od drugoga

Najčešće je znak neravnoteže u razvijenosti mišića.

Ako ste skloni nošenju teških stvari na samo jednom ramenu ili u jednoj ruci, nemojte se čuditi ako vam je jedno rame više od drugog.

Da biste riješili ovaj problem potrebno je raditi kvalitetno istezanje cijelog tijela, naročito istezanje ramena, vrata, ruku i leđa.

Isprobajte ove vježbe istezanja!

Zaobljena ramena

Najčešće su znak slabih mišića prsa i preopterećenih mišića leđa.

Cjelodnevno sjedenje često uzrokuje ovaj problem. Trebate ojačati mišiće prsa i leđa. Zaobljena ramena nisu samo estetski problem. Nakon nekog vremena mogu početi stvarati probleme u cirkulaciji krvi prema glavi.

Stručnjaci predlažu da radite sklekove i vježbe s utezima. Jako je važno ojačati mišiće prsa jer će ona preuzeti dio opterećenja.

Isprobajte brzi trening za cijelo tijelo!

Glava koja ide prema naprijed

Najčešće je znak napetih i slabih mišića vrata.

Spavanje na previše jastuka i općenito loše držanje može uzrokovati ovaj problem. Vjerojatno često osjećate i bolove na području vrata.

Stručnjaci predlažu da povremeno uvlačite bradu prema sebi. Tako ćete se navikavati na pravilno držanje glave i ojačati mišiće vrata.

Pročitajte koje su prednosti vježbi snage!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije