Fatalna obiteljska insomnia ili tihi ubojica

Fatalna obiteljska insomnia ili tihi ubojica

Fatalna obiteljska insomnia ili tihi ubojica
  • Objavljeno: Petak, 30.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Insomnia ili nesanica je nažalost sve češći poremećaj spavanja. Rijetki su, ali postoje slučajevi fatalne obiteljske insomnie koja može uzrokovati čak i smrt.

Insomnia nastaje zbog raznih uzroka kao što su anksioznost, stres ili depresija. Međutim, fatalna obiteljska insomnia je uzrokovana mutacijom gena. U svijetu je poznato četrdesetak obitelji koje boluju od ovakvog oblika nesanice. Ona zahvaća dio mozga odgovoran za spavanje, a na kraju osoba najčešće umre.

Oni, koji imaju smrtonosni oblik nesanice, postupno gube sposobnost spavanja, te ih zahvaća stanje u kojem nisu niti budni niti spavaju. Obuzima ih iscrpljenost, halucinacije, gubitak pamćenja, a ponekad i demencija. U prosjeku od devet mjeseci, nakon početka bolesti, osoba umire. Simptomi nisu toliko drugačiji od obične nesanice, stoga obratite pažnju i ukoliko patite od nesanice potražite liječničku pomoć!

Znanstvenici tvrde da će nastaviti istraživanje kako bi otkrili lijek za obiteljsku fatalnu insomniu, koju često nazivaju i tihom ubojicom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti