Fizička kondicija i zdravlje

Fizička kondicija i zdravlje

Fizička kondicija i zdravlje
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Razina fizičke spremnosti u djetinjstvu čini se da utječe na određene mjere zdravlja u dobi mlade odrasle osobe na što upućuju rezultati novog istraživanja, objavljeno je na Reuters Healthu.

Studija je pratila norveške učenike i pronašla da su oni koji su bili u boljoj fizičkoj kondiciji u dobi od 13 godina imali manje izglede da će postati debeli ili da će imati povišen krvni tlak u ranoj odrasloj dobi. No ipak, do dobi od 40 godina, taj je učinak blijedio, izvijestili su istraživači u siječanjskom izdanju časopisa «Pediatrics».

Ti rezultati, izjavili su, upućuju na to da fizička kondicija u djetinjstvu može poslije utjecati na zdravlje, ali odrasle osobe moraju održavati svoju kondiciju na određenoj razini kako stare.

Kako ljudi prelaze u srednje godine, drugi se čimbenici se umiješaju u njihov utjecaj na zdravlje, tako da kondicija tijekom njihove mladosti može postajati sve manje i manje važna. «I to pokazuje da je važno održavati dobre navike, kao fizičku aktivnost, i u srednjoj dobi», izjavila je za Reuters Health vodeća istraživačica, dr. Elisabeth Kvaavik, s University of Oslo u Norveškoj.

Ona i njezini kolege su svoje rezultate utemeljili na 1 016 muškaraca i žena koje su pratili od 1979. godine, kada su bili u dobi od 13 godina, u prosjeku. U to vrijeme, ispitani su o svojim navikama vježbanja i testirana je njihova fizička kondicija na sobnom biciklu.

Ukupno, studija je pronašla da su sudionici bolje kondicije u dobi od 13 godina, imali manje izglede da će biti debeli ili imati povišen krvni tlak u dvadesetim i ranim tridesetim godinama života.

Nije bilo jasne povezanosti između razina vježbanja u djetinjstvu i mjera zdravlja u odrasloj dobi. No ipak, dr. Kvaavik je rekla da to ne iznenađuje s obzirom na metode korištene za mjerenje razine vježbanja – to jest upitnike - koji su puno manje precizni u odnosu na objektivne testove koji mjere točnu kardiovaskularnu spremnost osobe.

Kondicija nije samo stvar navika vježbanja; neku ulogu igraju i geni, na primjer. No bez obzira na sve, s obzirom na to da je kondicija barem dijelom posljedica fizičke aktivnosti, rekla je dr. Kvaavik, djeca koja vježbaju redovito se mogu zaštitit od debljine i povišenog krvnog tlaka u ranoj odrasloj dobi.

Za MojDoktor:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti