Gen za popravak živaca

Gen za popravak živaca

Gen za popravak živaca
  • Objavljeno: Utorak, 24.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su indentificirali gen u crvima koji bi mogao jednog dana dovesti do novih načina liječenja za popravak ozlijeđenih ili oštećenih živčanih stanica.

Istraživači s University of Utah su izjavili da je gen esencijalan za regeneraciju oštećenih živčanih stanica. S prekomjernom aktivacijom gena, bili su u mogućnosti da stimuliraju regeneraciju gena puno brže od očekivane, čak i kod starijih crva. 
Živčane stanice imaju mogućnost regeneracije u embrija, ali izgube tu sposobnost kako organizam stari, izjavili su istraživači. Većina se živčanih stanica odraslih regenerira slabo ili se uopće ne regeneriraju, tako da bi pronalazak terapije mogao imati značajne učinke.

«Otkrili smo molekularno ciljno mjesto za buduće lijekove koji bi mogli značajno poboljšati sposobnost neurona da se regeneriraju nakon ozljede (traume ili bolesti)», izjavio je profesor biologije Michael Bastiani, voditelj istraživačkog tima i član Brain Institute na University of Utah.

Istraživači su izjavili da bi njihovo otkriće moglo jednog dana voditi ka načinima liječenja ozljeda kralježnične moždine i multiple skleroze.
Za ovu studiju, znanstvenici su koristili crve nematode, koje imaju molekule koje izvršavaju slične funkcije kao i one kod ljudi. Autori su izjavili da je njihov slijedeći korak testiranje gena drugih životinja i eventualno ljuidi da vide imaju li oni istu ulogu.

Studija je bila fokusirana na gen dlk-1. Kada su ga znanstvenici prenaglasili – odnosno učinili ga aktivnijim nego što je normalno – prekinuti živci kod crva su se regenerirali puno brže nego što je to bilo oečkivano. Kada je dlk-1 bio blokiran, nije došlo do regeneracije, izjavili su istraživači.

Iako znanastvenici vjeruju da je njihovo otkriće potencijalno obećavajuće, upozorili su da su našli i prepreku. Da bi pokrenuli regeneraciju, protein dlk-1 je trebao djelovati oko vremena ozljede.

«Ovo bi moglo predstavljati realan problem zbog prozora u vremenu u kojem morate aktivirati taj put stimulacije regeneracije nakon ozljede kralježnične moždine,» izjavio je Bastiani.

Studija je objavljena on line u siječnju 2009. godine u časopisu «Science Express».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti