Alkohol u trudnoći

Alkohol u trudnoći

Alkohol u trudnoći
  • Objavljeno: Utorak, 24.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nekoliko epizoda opijenja s 4 ili više alkoholnih pića dnevno tijekom trudnoće može povisiti rizik od pojave mentalnih problema tijekom djetinjstva kod potomstva prema izvještaju objavljenom u časopisu «Pediatrics».

«Uzorci konzumacije alkohola u trudnoći kao što su epizode vikend opijanja mogu biti važne koa i prosječne razine konzumiranja alkohola glede povezanosti s rizikom za mentalno zdravlje i probleme s učenjem kasnije tijekom djetinjstva» naglasio je dr. Kapil Sayal s University of Nottingham, u Velikoj Britaniji zajedno sa svojim kolegama.

Koristeći podatke iz studije naziva Avon Longitudinal Study of Parents and Children, istraživači su pregledali učinke vikend opijanja tijekom drugog i trećeg tromjesječja trudnoće na mentalno zdravlje dječje dobi. Uključeno je 6,355 djece koja su praćena tijekom 47 mjeseci života i 5,599 koji su praćeni tijekom 81 mjeseca.

Povremena konzumacija 4 ili više alkoholnih pića u jednom danu je povisila rizik od pojave mentalnih problema, posebno hiperaktivnosti, za djevojke u dobi i 47 i 81 mjesec i za dječake u dobi od 81 mjesec. Ove su povezanosti perzistirale, čak i u odsustvu redovite svakodnevne konzumacije alkohola tijekom trudnoće. Čini se da povremeno opijanje nije utjecalo na IQ nakon uračunavanja mogućih učinaka drugih faktora rizika.

«Ako se uzmu zajedno naši rezultati s prethodnim rezultatima o utjecaju povremenog pijenja u prvom tromjesječju, čini se da postoji stalno prisutan učinak na mentalno zdravlje djece i kod konzumacije niskih razina alkohola svakodnevno i od povremenih epizoda težeg opijanja,» zaključili su autori.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti