5 čestih grešaka u kuhinji - radite li i vi neke od njih?

5 čestih grešaka u kuhinji - radite li i vi neke od njih?

5 čestih grešaka u kuhinji - radite li i vi neke od njih?
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Kategorija: Zanimljivosti

Kućanski poslovi mnogima nisu omiljeni dio svakodnevnice, ali netko ih mora raditi. No zašto nam se ponekad čini da sve radimo krivo i uzalud? Gdje griješimo? Za početak probaj prakticirati sljedećih nekoliko savjeta jer će ti zasigurno pomoći da stvoriš nove navike, a o još boljem odnosu s partnerom da niti ne govorimo.

Zaboravi 'moj posao – tvoj posao'

Istraživanja pokazuju da se gotovo 50% parova prepire upravo oko čišćenja. Iako živimo u vremenima kada se sve više govori i djeluje u smjeru rodne ravnopravnosti, poslovi se i dalje često dijele na ženske i muške, podrazumijeva se da žene čiste i peru. Krivo. Ravnopravna podjela i stvar dogovora ključ je uspješnog i sretnog (skladnog) zajedničkog života. Podijelite se – jedan npr. kuha, a drugi pere suđe. Jedan skida posteljinu s kreveta, drugi je stavlja. Shvatite ovo i kao vrijeme koje provodite zajedno.

'Budem sutra' nije uvijek najbolja opcija

Rublje možeš oprati i sutra, a prašina može pričekati još koji dan, no kuhinja baš i ne. Naslagano prljavo posuđe, štednjak pun mrlja, radna ploha s ostatcima hrane… Osim što nije oku ugodan prizor, skoreni ostaci namirnica na tanjurima i loncima zadat će ti kasnije još više problema. Jednostavno: suđe riješi (ili neka to učini tvoj partner) čim prije, kvalitetnim i provjereno učinkovitim proizvodima. Kad je kuhinja čista i stan izgleda urednije, a ti ćeš se brzo uvjeriti u blagodati ovog pristupa.

Gomilanje proizvoda za čišćenje

Veličina globalnog tržišta proizvoda za čišćenje 2022. iznosila je 106,33 milijarde USD pa je jasno da ovi 'nepopularni' poslovi imaju dovoljan broj saveznika u održavanju doma čistim i urednim. Obećanja nemogućeg smiješe se sa polica trgovina, zbog čega 'čarobnim' sredstvima za čišćenje mnogi često ne mogu odoljeti te ih gomilaju kao Pokemone. Čitaj deklaracije, traži recenzije i preporuke ma koliko god to zamorno zvučalo. Kad je o sredstvima za pranje suđa riječ, odličan primjer je novi 'Vio' koji djeluje snažno, a pritom je nježan za ruke. Već pri predstavljanju koncepta potrošačima dobio je sjajne ocjene: 89% ih je izjavilo da izgleda atraktivno, 86% ocijenilo snažnim i efikasnim, za njih 82% pravi je ekspert za čišćenje, dok ga 80% ispitanika smatra inovativnim.

Opčinjenost 'Uradi sam' pristupom

Internet je pun kratkih video filmova i savjeta za čišćenje proizvodima ili namirnicama koje često već imamo u domu. Pa tako već dulje vrijeme gledamo miješanje limuna sa sodom bikarbonom, spravljanja kupki za bijeli veš, dok interijer zaudara po octu jer je, eto, baš ovaj pristup sjajan za sve… Da se razumijemo, neki savjeti uistinu zlata vrijede, ali ne možemo uvijek biti sigurni da je ono što dobro čisti ujedno i dobro za naše tijelo ili čvrstoću vlakana odjeće. Ili da, primjerice, uklanja baš sve tvrdokorne mrlje. Stoga biraj one proizvode koji provjereno kvalitetno rade svoj posao, naročito one s prirodnim sastojcima. Šipak, organski badem, lavanda i morska sol ili limun i soda bikarbona – sve su to kombinacije koje garantiraju učinkovitost.

Izbjegni probleme nakon čišćenja

Niste jedini koji ne koristite rukavice za čišćenje i pranje suđa, kao što niste jedini koji nakon toga kupuju balzame i kreme za njegu ispucane kože ruku - sve zbog problema koji često dolazi nakon korištenja povoljnih, ali agresivnih sredstava za 'čarobno' i brzo čišćenje. Krajnje je vrijeme da svoja teško zarađena sredstva pametnije utrošite i pouzdate se u kvalitetne proizvode, pa makar s ponekada i neznatno višom cijenom. Budući da takvi često nemaju umjetnih bojila i dermatološki su testirani čuvat će kožu kao najbolje rukavice. Zahvaljujući novim, poboljšanim formulama, odnosno većem postotku aktivnih sastojaka koji efikasno uklanjaju masnoću i najtvrdokornije mrlje, pranje suđa bit će brzo i jednostavno bez naknadnih problema.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti