Ovo morate znati prije nego uvedete mediteransku prehranu

Ovo morate znati prije nego uvedete mediteransku prehranu

Ovo morate znati prije nego uvedete mediteransku prehranu
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Mediteranska prehrana smatra se jednom od najzdravijih prehrana na svijetu. Temelji se na povećanom unosu voća, povrća, cjelovitih žitarica i maslinovog ulja, a smanjenom unosu crvenog mesa.

Postoji mnogo dokaza koji potvrđuju pozitivne učinke mediteranske prehrane, kao što su manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Prema nekim istraživanjima, mediteranska prehrana poboljšava kvalitetu života.

Želite li uvesti mediteransku prehranu u svoj život, pročitajte 4 savjeta koji će vam u tome pomoći!

1. Nemojte izbjegavati ugljikohidrate

U mediteranskoj prehrani ugljikohidrati nisu zabranjeni, već poželjni! Najčešći izvori ugljikohidrata kod ove vrste prehrane su cjelovite žitarice, grahorice, voće i povrće. Ove skupine namirnica sadrže antioksidanse, vlakna, vitamine i minerale stoga ih ne treba izbjegavati. Dozvoljena je čak i tjestenina od bijelog brašna, ali u umjerenim količinama.

Ipak, kada pripremate jela od tjestenine pazite da ona ne bude prekuhana. Tjestenina koja je predugo kuhana ima znatno viši glikemijski indeks od tjestenine koja je skuhana al dente, što znači da će vas prekuhana tjestenina kraće držati sitima.

2. Koristite maslinovo ulje

Gotovo svi recepti mediteranske kuhinje sadrže maslinovo ulje. To ne čudi jer maslinovo ulje predstavlja bazu mediteranske prehrane. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je odličan izvor oleinske, linolenske i palmitinske kiseline koje štite zdravlje cjelokupnog organizma. Osim toga, sadrži vitamin E, koji je poznat po svom antioksidativnom učinku.

3. Limun umjesto soli

Iako je sol dozvoljena kod mediteranske prehrane, poželjno ju je koristiti u manjim količinama. Ako ne možete bez soli, možete se poslužiti citrusima kao izvrsnom alternativom. Zahvaljujući kiselini, sok i korica od limuna ističu okus sjela, baš poput soli.

4. Riba kao izvor proteina

Kao što je ranije navedeno, mediteranska prehrana se temelji na smanjenom unosu mesa. Umjesto toga, kao izvor proteina koriste se riba i školjkaši, koje je poželjno jesti barem 2 puta tjedno. Poželjna je i masnija riba, poput lososa, jer sadrži omega-3 masne kiseline koje su neophodne za zdravlje srca i krvnih žila.

Želite li započeti s ovom vrstom prehrane, a ne znate od kud biste počeli, provjerite kako izgleda plan prehrane za mediteransku dijetu!

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti