Održana akcija "12 minuta kretanja u borbi protiv raka"

Održana akcija "12 minuta kretanja u borbi protiv raka"

Održana akcija "12 minuta kretanja u borbi protiv raka"
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Mirko Janković

Kategorija: Zanimljivosti

Povodom Europskog tjedna borbe protiv raka u četvrtak 25. svibanja na Europskom trgu u Zagrebu održana je akcija 12 minuta kretanja protiv raka.

U 11.55 sati (simbolično 5 minuta do 12 sati) laganom šetnjom okupljeni su se uputili prema Zagrebačkoj katedrali i zatim prošetali nazad do Europskog trga - ovom šetnjom u trajanju 12 minuta - želi se ukazati da je uz tjelesnu aktivnost iznimno važno poštivanje Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

Akciju su svojim dolaskom podržali u ime Ministarstva zdravstva izaslanica ministra Vili Beroša, državna tajnica Marija Bubaš, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanica dr. sc. Mirela Šentija Knežević, u ime Predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanica prim. mr. sc. Maja Grba Bujević, a akciju je podržao i sportaš i ambasador za 12 preporuka borbe protiv raka HLPR (Hrvatske lige protiv raka) kao i ambasador ECL (Association of European Cancer Leagues) hrvatski veslač Mario Vekić.

Okupljenima se obratio predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga i zahvalio Mađarskom kulturnom centru i dr. Zoltanu Thuroczyu, kulturnom atašeu na podršci te istaknuo važnost 12 životnih preporuka prevencije protiv raka.

Javnozdravstvenom akcijom 12 minuta kretanja protiv raka u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske – želi se naglasiti važnost kretanja, a isto tako i važnost pridržavanja 12 preporuka kojima je moguće prevenirati zloćudne bolesti za čak 40%

Podupiratelji akcije su Zagrebačka liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka „Sveti Juraj“, Škola Narodnog zdravlja Andrija Štampar te Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Pri povratku na Europski trg u suradnji s Mađarskim kulturnim centrom – Institut Liszt, koji je podržao ovu hvale vrijednu akciju i otvorio svoja vrata kako bi se okupljeni nakon šetnje okrijepili zdravim napitcima od povrća i voća pripravljenim nutribullet blenderom i Jana vitamin vodom.

Ova javnozdravstvena akcija kao i mnogi projekti Hrvatske lige protiv raka, proteklih godina doprinijeli su podizanju svijesti o važnosti prevencije kao jednog od najvažnijih čimbenika u postizanju smanjenja smrtnosti od raka u Hrvatskoj.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti